Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavba vodovodu a kanalizace uzavře od června pro dopravu ulici Na Mýtě v Semilech

28. 05. 2023 | 12:01

Výstavba kanalizace a vodovodu uzavře od června v Semilech pro dopravu rušnou ulici Na Mýtě, která je součástí krajské silnice druhé třídy 289. Projekt, který včetně DPH přijde na 18,5 milionu korun, financuje Vodohospodářské sdružení Turnov a město Semily, pět milionů korun přidal Liberecký kraj na rekonstrukci komunikace. Práce by měly být hotové do konce října, sdělila ČTK Renata Coufalová ze semilské radnice.

semily ulice
Foto: www.semily.cz

V ulici Na Mýtě vybuduje 1. Jizerskohorská stavební společnost, která zakázku vyhrála, dešťovou a splaškovou kanalizaci a zrekonstruuje vodovod, součástí jsou podle Coufalové také přípojky a rekonstrukce samotné komunikace. Semily zaplatí stavbu dešťové kanalizace a opravu chodníku za bezmála 3,8 milionu korun, VHS Turnov financuje vodovod, splaškovou kanalizaci včetně přípojek a zajistí i rekonstrukci krajské komunikace včetně podkladových vrstev.

V Semilech nejde o jedinou stavbu, která dopravu v centru města zkomplikuje. Liberecký kraj připravuje zbourání starého a výstavbu nového mostu přes Jizeru v Tyršově ulici, která na ulici Na Mýtě navazuje. Stavba už měla začít, kraj ale musel soutěž na dodavatele projektu za více než 74 milionů korun zopakovat. V první soutěži sice dostal tři nabídky, všechny ale byly téměř o 30 procent vyšší než projektanty stanovená cena. V nové soutěži se maximální přípustná cena nezměnila, zadání ale umožňuje zdražení stavby až o deset milionů korun v případě růstu cen stavebních materiálů.

Kraj původně počítal s tím, že nový most dokončí ještě letos, kvůli opakování soutěže se ale stavba protáhne, a dopravní omezení ve městě tak skončí zřejmě až v příštím roce. Po dobu stavebních prací budou muset motoristé v Semilech jezdit po objízdné trase, přes Jizeru se dostanou po mostu v Jatecké ulici, který nechalo město loni zrekonstruovat za bezmála 37 milionů korun. "Pro pěší postavíme vedle mostu v Tyršově ulici lávku," řekla semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Po dokončení mostu by pak měl v roce 2025 Liberecký kraj navázat s výstavbou průtahu městem. "Náklady v tuto chvíli odhadujeme na 60 až 70 milionů korun. Předpokládáme, že v letošním roce budeme žádat o stavební povolení tak, abychom byli připraveni v příštím roce soutěžit dodavatele a v roce 2025 stavět," dodal liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk