Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z krmení nutrií se v Semilech stává atrakce, ale veterináři před tím varují

11. 08. 2019 | 15:05

Roztomilé vodní zvířátko s ostrými zuby bývá atrakcí pro děti i dospělé. Nutrie obývají břehy vodních toků. Tento hlodavec však do naší krajiny nepatří - je tzv. nepůvodní a pochází z Jižní Ameriky.

nutrie
ilustrační foto

Tito už ochočení hlodavci se přemnožují a objevují se po celé republice - početné kolonie žijí na náplavkách, v městských parcích i u okrasných rybníčků. Tak jako v Semilech u Jizery. Nutrie říční, kterým se přezdívá také vodní krysy, se živí kořeny a bylinami a pokud se přemnoží, dokáží zcela spást příbřežní vegetaci a rozhrabat břehy, čímž dochází k erozi. Navíc si hloubí v březích nory, což může vést k sesuvům půdy nebo dokonce pádu stromů.

Státní veterinární správa krmení nutrií všeobecně rozhodně nedoporučuje. Můžou přenášet infekční onemocnění, jako je leptospiróza nebo salmonela. Jsou náchylné také k určitým cizopasníkům - například můžou mít svalovce, kterého přenášejí také divoká prasata. Platí to, že by se lidé měli vyvarovat přímému kontaktu se zvířaty, případně uhynulými zvířaty a s jejich trusem.

Je nutné si uvědomit, že zvíře, které má dobrou výživu a dobré podmínky, tak velice rychle pohlavně dospívá a vrhy pak budou mít velký počet mláďat. S velkým počtem nutrií hrozí, že zvířata začnou narušovat břehy. Společně s nutriemi si pro potravu od lidí mohou chodit i potkani, a to představuje další problém s roznášením  jiných nemocí. Žádáme vás proto, nekrmte nutrie, není v zájmu přírody tento druh živočicha podporovat v jeho expanzi, uvádí radniční web www.semily.cz.