Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z výkonu jednoho studentského týmu v soutěži v první pomoci "spadla brada" i profesionálům

12. 10. 2021 | 18:42

První říjnové úterý se v Semilech uskutečnil nultý ročník soutěže středních škol v poskytování první pomoci pořádané Střední školou Semily. Do soutěže se přihlásilo 10 soutěžních týmů z pěti středních škol v republice.

smzdravověda
Foto: SŠ Semily.

Na 10 stanovištích se tak v průběhu dne vystřídali studenti ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Kladno, Střední průmyslové školy chemické Pardubice, Střední školy Semily, Střední školy Kateřinky - Liberec a Střední odborné školy a Středního odborného učiliště dopravního Čáslav.

Na jednom ze stanovišť v areálu Fabrika 1861 studenti ošetřovali „zraněnou osobu“ po autonehodě.

Na většině z 10 stanovišť byla pro studenty připravena simulovaná situace vyžadující dovednosti nezbytné pro záchranu života a zdraví, kde si soutěžící mohli v praxi vyzkoušet svoje teoretické i praktické znalosti. Dále na ně čekalo vypracování vědomostního testu, záměrně lehce nad rámec jejich vědomostí, se kterým se velmi zdatně poprali a plnění úkolů obsahujících fyzickou zdatnost nebo překonání strachu nad volnou hloubkou.

"Na plnění úkolů v rámci jednotlivých stanovišť dohlíželi rozhodčí z řad profesionálních záchranářů a hasičů," sdělil Daniel Činovec, jeden z organizátorů soutěže. "Ti hned vzápětí členům soutěžního týmu poskytli užitečnou zpětnou vazbu - upozornili na nedostatky, ale i ocenili správný postup při řešení úkolů a zodpověděli případné otázky studentů."

Vyhodnocení soutěže se uskutečnilo po jejím zakončení na Ostrově v Semilech. První místo v konkurenci dalších 9 týmů získal tým ze Střední školy Kateřinky - LIBEREC se ziskem 1991 bodů z 2450, druhá a třetí příčka patří týmům Střední průmyslové školy chemické Pardubice.

„Mezi instrukcemi pro práci rozhodčích zaznělo doporučení, že pokud některý z týmů při zásahu předvede akci, při níž takříkajíc "spadne brada" i profesionálům, aby k 250 možným bodům za úkol přidělili navíc 10 bonusových bodů," doplnil Daniel Činovec. "Ač jsme tuto situaci nepředpokládali, v jednom případě opravdu nastala - nezbývá tedy, než s radostí konstatovat, že mezi studenty jsou tací, kteří poskytnout 1. pomoc nejenom chtějí, ale i doopravdy umí."

SM/Renata Coufalová