Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Základní škola Skálova v Turnově obdržela jako první pomůcky pro polytechnickou výuku

10. 10. 2021 | 5:42

Mezi prvními dnes převzal z rukou náměstka hejtmana Libereckého kraje Dana Ramzera pomůcky pro zlepšení polytechnické výuky ředitel Základní školy Skálova Turnov Michal Loukota. Mezi pomůckami nechyběly svěráky, bruska či speciální pracovní stůl. Další vybrané školy jako např. ZŠ Cvikov a ZŠ Školní Česká lípa se na nové vybavení mohou těšit již příští týden.

Žáci ZŠ Skálova při pracovním vyučování za dohledu D. Ramzera a M. Loukoty
Žáci ZŠ Skálova při pracovním vyučování za dohledu D. Ramzera a M. Loukoty

V rámci projektu Naplňování krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Libereckého kraje II (NAKAP LK II) bude ve spolupráci s Nadačním fondem LISTEM 21 vybaveno celkem 45 základních škol z Libereckého kraje. Cílem je zvýšení kompetencí vyučujících na ZŠ v oblasti polytechnického vzdělávání a zvýšení kvality výuky. Rozděleny budou pomůcky v celkové hodnotě 3,7 milionu korun z celkové alokace projektu 131 milionu korun, na jejichž nákup poskytla prostředky z 85 % Evropská Unie, 10 % státní rozpočet ČR a 5 % Liberecký kraj.

Pomůcky jsou rozděleny do 3 velkých skupin, jedná se o stavebnice, dílenské vybavení a 3D tisk a laboratorní sady a přístroje. V 1. fázi bude do vybraných škol dodáno dílenské vybavení, 3D tiskárny a pracovní stoly. V 2. fázi bude distribuováno vybavení do laboratoří a v konečné 3. fázi stavebnice. Poslední fáze předání by měla proběhnout do konce roku 2021. Základní školy nejprve obdrží vybavení v zápůjčce od NF LISTEM 21, po třech letech užívání přejde vybavení zdarma do majetku školy.

O. Votruba z NF Listem 21 předvádí techniku D. RamzeroviNáměstek hejtmana Libereckého kraje Dan Ramzer první předávku komentuje: „Jsem moc rád, že v rámci projektu NAKAP LK II můžeme podporovat tvořivost, kreativitu a dovednosti žáků základních škol na území LK a podpořit jejich manuální zručnost, která je tak potřeba ve všech oborech odborného středního vzdělávání“.

Michal Loukota, ředitel ZŠ Skálova v Turnově při kratičkém předávacím ceremoniálu vyzdvihl především skutečnost, že řídí jednu ze škol, která v osnovách udržela pracovní vyučování, dílny a vaření.

LK/Radovan Vrátný