Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Český startup Sense Arena nese výraznou libereckou stopu. Nově zacílil na tenis a uchvátil i legendární Martinu Navrátilovou

23. 08. 2022 | 12:00

S tréninky ve virtuální realitě dobyla hokejovou NHL. Teď se Sense Arena, projekt, v němž nalezneme zřetelnou libereckou stopu, pouští do tenisu a s miliony od prozíravých investorů v kapse má velké ambice. Informuje o tom internetový CzechCrunch (www.cc.cz) v sekci Startupy.

tenisSenseArena
Vizualizace z www.sensearena.com

Sense Arena je speciální tréninkový počítač napojený na virtuální realitu. Trénink je díky počítači intenzivnější, trénuje i mozek. Sense Arena je unikátní zejména ve své podobnosti se skutečným hokejem, nejnověji tenisem. Částečně na liberecké půdě i vznikala – s vývojem, a hlavně testováním, pomáhali liberečtí hokejisté a trenéři v prostorách Sport Parku Liberec.

Aktuálně ke společníkům s.r.o. patří i liberecké firmy MITON Stunts s.r.o. a Syner prostřednictvím SFM s.r.o.

„Přála bych si, abych měla takovou technologii před padesáti lety,“ prohlásila Martina Navrátilová, když si z hlavy sundala brýle a odložila tenisovou raketu, se kterou odpalovala míčky ve virtuální realitě.

V polovině července si vyzkoušela zbrusu nový produkt od českého startupu Sense Arena, který chce virtuálními tréninky zdokonalovat um tenistů po celém světě. Velké spuštění se chystá na newyorském US Open a právě legendární česko-americká tenistka, která vyhrála neuvěřitelných 59 grandslamových titulů, bude jednou z hlavních tváří nového projektu.

Toho dne bylo na pražské Štvanici pořádně rušno. Proháněla se po ní tenisová legenda s českými kořeny Martina Navrátilová. A zakladatel Sense Areny Bob Tetiva se spokojeně usmíval. Právě ikonu nejen ženského tenisu totiž ulovil pro svůj nejnovější produkt, kterým chce pomoci tenistům k lepším výkonům. Martinu Navrátilovou tréninky ve virtuální realitě zaujaly natolik, že je nejen sama testuje, ale stala se i jejich oficiální tváří v nových reklamních spotech.

Pro Sense Arenu znamená tenisový trenažér další velký milník v jejím rozvoji. Tuzemský startup začínal před více než čtyřmi lety s hokejem, dokázal se s ním dostat až do slavné kanadsko-americké NHL a teď by chtěl dobýt také bílý sport, jak se tenisu přezdívá. „Jako výkladní skříň českého sportu byl pro nás hokej pilotní sport, teď chceme do tenisu, který je čtyřicetkrát větší,“ hlásí Tetiva. Plány má podobné jako v hokeji.

Také v tenise poskytuje Sense Arena hráčům mentální a kognitivní trénink ve virtuální realitě a zlepšení například ve čtení soupeře, rozhodovacích schopnostech či koncentraci. Virtuální cvičení přitom nemají nahradit standardní tréninkový dril na kurtech, ale vhodně je doplnit. V hokeji si český startup vyzkoušel mnoho technologických věcí, obchodní modely i to, jak dokáže nejlépe pomáhat sportovcům, protože právě o zlepšování výkonu jde týmu kolem Boba Tetivy především. Hokejovým VR tréninkem už prošlo přes 10 tisíc uživatelů, kteří odtrénovali více než 1,4 milionu cvičení.

Legendární Martina Navrátilová se novinkám ve sportu, v němž dosáhla všechno na světě, nebrání. . Foto z www.sensearena.comO tom, že nové technologie mohou pomáhat sportovcům po celém světě, ať už jsou mladší nebo starší, profesionálové nebo amatéři, je přesvědčená i Martina Navrátilová. Sama nové možnosti nadšeně testuje.

S brýlemi pro virtuální realitu na hlavě trénujete jiné aspekty hry. „Je to o tréninku hlavy. Našimi virtuálními cvičeními nenahrazujeme něco, co se dá běžně dělat na kurtu, ale využíváme technologie, abychom přidali další dimenzi sportovní přípravy. U tenisu dokážeme hráči ukázat, kam má umisťovat údery podle toho, kde jeho protihráč stojí nebo kam se přesouvá, tak, aby byly vítězné,“ vysvětluje Tetiva. Ve sportu se totiž často člověk nemá čas rozhodnout racionálně, během zlomku vteřiny koná podvědomě a taková rozhodnutí nejlépe natrénuje tím, že se do nich dostane tolikrát, než si je mozek zapamatuje.

Pro takové účely je vhodná právě virtuální realita, která umožňuje jednotlivé situace nasimulovat nesčetněkrát. „Technologie Sense Areny mě opravdu ohromila. Současný tenis je o velmi vyrovnaných fyzických schopnostech, rozdíly jsou ve hře hlavou a v mentální průpravě. Tenis je stejně jako hokej geometrická hra, při které na kurtu hledáte správné úhly a volné sektory. Vizualizace a trénink ve virtuální realitě, který vytvořila Sense Arena, zcela zásadně mění zajetý pohled na hru,“ míní Navrátilová.

Když Sense Arena před pěti lety začínala, Bob Tetiva ještě pořádně nevěděl, zda bude se svým týmem schopen replikovat fyziku hokejky tak, aby ve virtuální realitě vše fungovalo stejně jako v tom reálném. Ve VR standardně nemáte podlahu, tady ale potřebujete ledovou plochu. Potřebujete určovat sílu i směr střely nebo přihrávky, čepel hokejky lze různě natočit. Dnes už Sense Arena čeká na schválení patentu na metodu replikace fyziky sportovního náčiní, na němž pracovala dva roky. Přestože měla tenisové raketa opět svá specifika, podařilo se i ji do virtuální reality velice věrně přenést. Cílem je dostat se s ní ke statisícům hráčů.

„V hokeji jsme si ověřili, že naše metody fungují. Teď jdeme do sportu, který je mnohonásobně větší,“ vysvětluje Tetiva. Tenis si vybral jednak kvůli tomu, že raketa funguje podobně jako hokejka, ale také díky tomu, že je v něm v Česku ohromné know-how. „Jako země máme tenisovému světu co říct. Je výhoda, když chce člověk s takovým produktem dobývat svět, že má za sebou takovou historii a lidé ho berou vážně,“ dodává zakladatel Sense Areny, který první roky po světě šířil evangelium, že se vůbec dá virtuální realita ve sportu k trénování používat a nemusí to být jen počítačová hra a zábava.

Dnes jeho řešení využívá přes třicet hokejových týmů z Evropy, Kanady a USA včetně několika týmů NHL a podobně by chtěl uspět také v tenise. Pro další rozvoj ostatně získal před několika měsíci další desítky milionů korun od investorů, kteří do Sense Areny vložili už celkem 5,5 milionu dolarů (kolem 130 milionů korun). Největší podíl ve výši 25 % drží dál Bob Tetiva.

Přes 17 % patří společnosti Syner (prostřednictvím SFM s.r.o.), necelých 17 % drží investiční skupina Miton a téměř 12 % má J&T Ventures. Minoritní podíl (5,5%) drží také hokejový trenér Filip Pešán, kdysi úspěšný kouč libereckých Bílých Tygrů a následně šéftrenér národní hokejové reprezentace.

„Právě na to jsme od investorů nabírali další peníze. Kvůli tenisu a také hře více hráčů, kterou připravujeme, jsme čtyřikrát rozšířili náš tým. Vidíme ohromnou příležitost. Hokejistů jsou dva miliony, tenisových hráčů je na světě přes 80 milionů. Věříme, že se dokážeme dostat ke statisícům lidí,“ plánuje padesátiletý Tetiva.

Převzato z www.cc.cz, kráceno