Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky originální aplikaci se dávají dohromady lidé, kteří chtějí společně pohnout kostrou

25. 09. 2019 | 0:00

Ve světě mobilních aplikací se nově objevila ta, pod kterou je podepsán Štěpán Kvapil (27) z Liberce. Po studiích na Technické univerzitě pracuje jako obchodní zástupce a originální aplikaci s kamarádem vymyslel ve volném čase. Jmenuje je Vyspo a cílí na sport z netradičního úhlu.

sportMobil
Ilustrační foto

„Vyhledej akci v okolí nebo si založ vlastní a během pár kliknutí si najdi spoluhráče na sport či cestování,“ nabádají autoři v záhlaví stejnojmenné internetové stránky www.vyspo.cz, odkud lze aplikaci volně stáhnout. Proč? I proto, aby člověk našel parťáka k provozování jakékoliv (nejen) tělesné aktivity.

Přišli jste s novinkou – aplikací, s jejíž pomocí se dávají dohromady lidé, kteří chtějí společně tzv. pohnout kostrou. Jak nápad vznikl a proč vůbec?

Nápad vznikl před více než rokem, kdy jsme s kamarádem měli problém, že jsme neměli parťáka na sport. Hledali jsme, jaká existují řešení, a žádné plnohodnotné jsme nenašli. Aplikaci propojující lidi se zájmem o sport jsme nějak na netu neobjevili. Hned druhý den jsme se pustili do práce. Problém byl, že ani jeden z nás neuměl programovat. Nápad ale byl na světě, tak jsme tento problém rychle vyřešili s těmi, co programovat umějí.

Už máte nějakou zpětnou vazbu. Je právě po tomto mezi lidmi poptávka?

Určitě ano, věřím, že každý sportovec měl alespoň jednou problém najít parťáka. Zpětná vazba je zatím víc než pozitivní, v dnešní době už lidé neberou za trapné být na seznamkách a s někým se seznámit online, a tak to může fungovat i v naší aplikaci, která navíc nemusí fungovat pouze na sport. V aplikaci jsou kategorie jako deskové hry, rybaření, nebo jiné, takže si uživatel může založit jakoukoliv událost a poznat tak nové kamarády aktivně. Věříme, že Vyspo ocení začátkem příštího měsíce vysokoškolští studenti, kteří se přestěhují z druhého koutu republiky a ve svém novém bydlišti zrovna nikoho neznají.

Na jakém principu aplikace funguje? Je určena pro celou republiku?

Ano, nově pracujeme na řadě vylepšení. Jedna z nich je filtrace měst podle polohové služby. Aplikace nyní funguje po celé ČR. Brzy chceme aplikaci dostat i k sousedům na Slovensko.

Je vaše aplikace v něčem unikátní?

Jednoduchostí, věřím že každý po instalaci aplikace bude vědět, jak s ní zacházet.

Na vašich internetových stránkách www.vyspo.cz uvádíte, že motto vaší aplikace zní Už nikdy nesportuj sám. Popište, prosím, co má uživatel udělat, aby našel parťáka.

Stačí si stáhnout aplikaci na iOS či Androidu, poté proběhne krátká registrace pomocí emailu, či facebooku. Uživatel se dostane na hlavní stranu, kde jsou založené akce dalších uživatelů. Buďto se uživatel přihlásí do už založené akce, nebo si může založit vlastní. Stačí vybrat kategorii, město, čas, počet uživatelů, jejich úroveň a je to. Pak už jen čekat až se někdo na vaši událost přihlásí.

Aplikace má ale i další cíle, funkce...

Cílem je vytvořit co největší komunitu aktivních lidí a vzájemně je propojovat. Aby už nikdo nemusel sportovat sám, pokud nebude chtít. Věříme, že toho dosáhneme, pokud budeme přidávat pravidelně nové funkce a vylepšení. V příštích týdnech a měsících se uživatelé mohou těšit na řadu novinek.

Jak je váš projekt financován? Rozjížděl jste jej tzv. za kapesné, jak je ve vaší branži běžné, nebo jste zvolil jiný model?

Rozjeli jsme aplikaci tzv. za kapesné. Ze začátku nás ani nenapadlo, jak časově a i finančně bude tento projekt složité uskutečnit. Jsme rádi, že jsme to nevzdali a věříme, že spoustě lidem se podaří díky nám najít nové kamarády. Zatím to financujeme z vlastních zdrojů a doufáme, že se nám to někdy vrátí. Modely financování máme, zatím je ale aplikace ke stažení bezplatně.

Jak jste na tom se sportem vy osobně? Jste aktivní nebo pasivní sportovec?

Pravidelně chodím na tenis, badminton, občas si zajdu do posilovny a celkově se snažím být aktivní, i když jsem to v žádném sportu nedotáhl do reprezentace. Vyspo mi pomohlo najít parťáky na beachvolejbal, takže právě v tomto sportu si teď pravidelně zlepšuji schopnosti.

Liberec, kde působíte, je vyhlášeným městem sportu. Chodíte na hokej, fotbal volejbal?

Ano, už od dětství chodím pravidelně na fotbal i hokej, což by mělo být v Liberci samozřejmostí. Bílí Tygři udělali obrovský skok dopředu, díky nim lze v Liberci vidět extraligové zápasy i utkání evropské ligy. Co víc si přát? Pravidelně se dostávají do bojů o extraligový titul, vyhrávají základní část nejvyšší domácí soutěže… Hokej je pro mě jednička, i když… Už nějaký čas žiji v jedné domácnosti s volejbalovou hráčkou Dukly Liberec, tudíž chodit na volejbal je má „povinnost“.

Může vaše aplikace nějak prospět i velkým sportovním klubům, jako jsou hokejoví Bílí Tygři, volejbalová Dukla nebo fotbalový Slovan?

Určitě ano, minimálně v tom, že by jim aplikace mohla pomoci najít nové začínající sportovce. Zároveň věříme, že díky naší aplikaci začnou lidé více sportovat, vytvoří si lepší vztah ke sportu a díky tomu se i zvýší návštěvnost na fotbalovém, hokejovém, či volejbalovém stadionu.

aro