Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vyzkoušeli jsme Liberec v mobilu, jako betaverze by to byl nadějný počin

01. 10. 2020 | 0:00

Háček je v tom, že aktuální provedení se chlubí číslem 2.0, a na to má příliš mnoho nedostatků, navíc zbytečných. Škoda, v principu jde o pomůcku, která by se bez přehánění mohla stát smysluplnou a denně využívanou součástí vybavení vašeho mobilu.

Aplikací, které se vztahují k Liberci, je dnes celá řada. Ani v segmentu „vše v jednom“, tedy projektů, které mají poskytovat důležité informace jak obyvatelům, tak turistům, není Liberec v mobilu první vlaštovkou. Liberec  již byl součástí ambiciozního projektu IN CITY (viz náš TEST), do kterého bylo svého času zapojeno několik desítek měst. Aplikace In City byla bohužel ukončena, ale ani v době, kdy fungovala, ji Liberec nijak nepropagoval a překvapivě nevyužíval některé její velmi praktické funkce, například hlášení závad a placení parkovného. Liberec v mobilu, část hlavní nabídky uspořádaná tak, jak bude dále popsána.

Aplikace „Město XY v mobilu“ firmy Eternal s.r.o. není žádná horká novinka, používá ji víc jak patnáct subjektů, například některé pražské čtvrti nebo Mladá Boleslav. Liberec si ji koupil letos v únoru (viz například tisková zpráva). Částka za přizpůsobení systému byla stanovena na  944 225 Kč bez DPH s tím, že následná technická podpora přijde na maximálně 9 600 Kč bez DPH měsíčně. Apka měla být spuštěna již začátkem léta. Kvůli koronaviru se tak stalo až nyní koncem září. Liberec v mobilu je k dispozici pro Android (verze 5.0 a vyšší) a pro iOS (10.0 a novější) jako neplacená aplikace. Je distribuovaná pod hlavičkou již zmíněné firmy Eternal, což je poněkud matoucí, protože Liberec se chlubí tím, že aplikaci vyvinula městem vlastněná společnost Liberecká IS, a.s.. Berme to tak, že ten auťák postavila Liberecká IS na podvozku Eternalu. Na úvod je ještě třeba říci, že Liberec v mobilu je z velké části vlastně „jen“ rozcestníkem na příslušná místa portálu statutárního města Liberce a případně Libereckého kraje (to zejména v oblasti zajímavostí a turistiky). Z datových skladů těchto zdrojů, které nepokrývají jen Liberecký kraj, ale poněkud širší region, zejména směrem k Mladé Boleslavi, rovněž čerpá informace. Ve dvou případech funkčnost zvolené služby vyžaduje instalaci externí aplikace, pro hlášení závad to je Marushka Photo a pro placení parkovného MPLA.IO.
Aplikaci jsem testoval na mobilu LG G6 (model 2017) a na tabletu Lenovo TB-X606F (model 2020), oba vybavené Androidem 9.0 a musím říci, že po technické stránce nedošlo za dobu asi týdenního testování k žádné softwarové závadě, natož k pádu aplikaceSeznam upozornění, která vám budou zasílána, zabírá dvě obrazovky, Zde jsme na konci, kde je nabídka konfigurátoru dlaždic.

Po prvním spuštění po nás Liberec v mobilu, na rozdíl od většiny ostatních aplikací, nevyžaduje předem žádná povolení přístupu. To se děje až v konkrétní situaci a odpadá tedy otázka, k čemu že to apka potřebuje. Chybou ale je, že nejste informováni o tom, že vám aplikace hodlá posílat nějaká upozornění, to se vlastně dozvíte jen tak mimochodem v parametrech nastavení, viz níže. Po běžném spuštění se nejprve objeví obrazovka s logem Liberce v barvě liberecká červeň a krátká hláška „aktualizuji“. V případě, že nejste na síti, se překvapivě neobjeví upozornění, že některé funkce budou nedostupné, a hlavně, že některé informace mohou být neaktuální. To je, vzhledem filozofii fungování aplikace, podstatná chyba.
Úvodní obrazovka obsahuje devět funkčních dlaždic plus jednu dlaždici informační. V nastavení si můžete dlaždice popřeházet k obrazu svému a z dvouobrazovkového seznamu případně zvolit, jaká upozornění si nechcete nechat zasílat. Default je totiž povoleno vše, takže vám bude chodit všechno, aktualitami počínaje, přes koronavirus a úřední desku až nabídkami a poptávkami konče. Po pravdě řečeno, nejsem si jistý, jak a zda služba funguje, za těch zhruba deset dní, co jsem apku testoval, mi nepřišlo nic. Vezměme to dále popořadě tak, jak položky najdeme v základním nastavení, s výjimkou aktuálně na druhé místo zařazené dlaždice Koronaviru.

1. AKTUALITY  Přiléhavější by bylo označení "Aktuality z radnice", protože jde o zrcadlo téže rubriky na webu statutárního města Liberec. Je to mix zpráv, informací, sebepropagačních, vlastivědných a jiných článků o Liberci. Řada "aktualit" navíc patří spíš do sekce volnočasových aktivit. Na místě by tedy byl nějaký filtr, kterým bychom mohli z toho kyblíku vyrýžovat zrnka informací, o které máme zájem. Bohužel takový filtr tu není.  Kalendář akcí, je otevřený šuplík "Divadlo, Film".

2. KALENDÁŘ AKCÍ by měl být pro člověka, který žije společensky, hlavním důvodem, proč si  Liberec do mobilu stáhnout. Bohužel nepracuje korektně a není to jen chyba aplikace, ale zřejmě i datového skladu. Na první pohled je vše super. Úvodní obrazovka vypadá logicky, má dokonce samostatnou položku pro akce, které se opakují, a základní info nabízí i off-line, tedy až na to, že v tom případě neupozorní, že data nemusí být aktuální. Rozbalíme-li konkrétní akci, například filmové představení, zobrazí se nám kromě všech podstatných informací i seznam dalších termínů promítání a po volbě data nás apka přesměruje do kalendáře mobilu, abychom si mohli naplánovat upozornění. Palec vzhůru, tak by to mělo šlapat! Vybranou akci vám aplikace nabídne uložit do vašeho kalendáře.Skvěle vypadá i možnost tvořit filtry, které pak vytváří samostatné šuplíky a do jednoho šuplíku lze zadat více klíčových slov. Takže můžeme mít například přednastavené šuplíky „Sportovní akce“ a „Film“ nebo také jen jeden „Sportovní akce, Film“. Jenomže v té rozmanitosti je zrada, filtr pracuje jako operátor NEBO, což dává smysl jen někdy, například v případě kombinované volby „Sportovní akce, Film“ se zobrazí všechny akce, které jsou sportovního charakteru a všechna filmová představení uložená v datovém skladišti. Naproti tomu kombinace „Liberec“, „Divadlo“ nevybere divadelní představení v Liberci, ale všechny akce v Liberci plus všechny divadelní produkce v datovém koši, což jsme asi nechtěli. Toto by mělo být domyšleno. Budete-li si s volbami hrát déle, zjistíte navíc, že zařazení akce do příslušné kategorie není vždy korektní, ale to je záležitost databáze datového skladu, nikoliv aplikace jako takové.

Oprávnění aplikace vyžaduje až v okamžiku, kdy je potřebuje, například zde, když se chcete nechat navigovat na vybrané parkoviště.3. DOPRAVA A PARKOVÁNÍ
Pod touto dlaždicí je ukryto šest dalších položek, většinou využívajících externí data. Konkrétně to je Obsazenost parkovacích míst, Placení parkovného, Odjezdy MHD, Jízdní řády, Aktuální dopravní situace a konečně Bezpečná doprava.
Obsazení parkovacích míst zahrnuje jednodušší a přehlednější verzi mapy, kterou již znáte z internetu a která zobrazuje informace ze systému nedávno instalovaného na parkovištích spravovaných městem. Po poklepání na vybrané volné parkoviště vám systém nabídne navigaci a přesměruje vás na Mapy Google, které naprogramují trasu. Za to palec nahoru, ale jak bylo řečeno, mapa zobrazuje pouze parkoviště v moci města. Nezobrazuje například parkoviště OC Plazza a Fóra, knihovny a ani parkoviště u Arény. Chápu, že ta nepatří do systému, ale přinejmenším vůči turistovi by bylo korektní tyto možnosti alespoň do mapy zanést (jinou barvou) s upozorněním, že zde počet volných míst není do systému zaváděn.  
Placení parkovného vás odkáže na instalaci externího programu MPLA.IO. Proti tomu nic nemám, proč znovu vymýšlet něco, co již funguje, navíc i v některých dalších městech.Jízdní řád v "tištěné" formě, to je v době aplikací, které vám najdou spojení odkudkoliv kamkoliv, opravdová rarita.Odjezdy MHD a Jízdní řády jsou dvě položky, které mohou být snad užitečné pro někoho, kdo ještě nepoužívá některou z aplikací, které naleznou spojení odkudkoliv kamkoliv v celé republice. Po otevření Odjezdů MHD se zobrazí spartánský seznam libereckých zastávek a nádraží. Vybraná položka zobrazí nejbližší časy linek místem projíždějících a seznam jejich konečných stanic. Jízdní řády ukrývají jízdní řády všech linek liberecké MHD v bitmapovém tvaru (?!?). Toť vše. Zajímavé je, že zatímco Liberec v mobilu funguje pouze na výšku, tyto bitmapy jdou naštěstí otočit, jinak by byla orientace v nich prakticky nemožná. A pozor, jsou k dispozici pouze on-line.Mapu aktuální dopravní situace jsem otestoval na stále uzavřené ulici Klášterní (foto pořízeno 28.9.).Aktuální dopravní situace 28.9. v 16 hodin podle Liberce v mobilu... Mapa hýří barvami, ale nikoliv ve sledované Klášterní ulici....Totéž podle dopravní vrstvy mapy.cz......a vítězí Google Maps. Jako jediné vědí, že Klášterní je stále zavřená!Aktuální dopravní situace zobrazuje dopravní mapu, podle loga vycházející ze svobodné platformy Mapbox. Bohužel nenabízí nějaký vyšší level, než je vrstva dopravního infa na Google Maps nebo na mapy.cz od Seznamu. Čekal bych například, že budou doplněné všechny platné uzavírky. Mínusem je i chybějící legenda, v některých případech člověk jen odhaduje, co má změť barviček znamenat. Takže uživatel, mající praxi v užívání nějakého svého vyzkoušeného mapového zdroje nebo například portálu www.dopravniinfo.cz (má i mobilní verzi), nemá důvod přejít na Liberec v mobilu, zejména když mu specializovaná aplikace navrhne i objížďkuUkázka popisu uzavírky v sekci Bezpečná doprava.Bezpečná doprava je seznamem všech dopravních akcí, vytaženým opět z webu Liberce, takže pro uživatele sedícího v zácpě před omezením často mimo mísu. Filtrem si naštěstí můžete vybrat například jen uzavírky. Info obsahuje i náhled na mapě. Tuto funkci obecně vzato hodnotím kladně, ale kdyby korektně šlapala funkce dopravní mapy, nebyla by vlastně nutná.

4. KONTAKTY ÚŘAD
Nejde o nic jiného než o abecední seznam pracovníků magistrátu doplněný o odbor, adresu, číslo kanceláře, telefon a mail. Odkaz na telefon i mail je plně interaktivní a funkční. Pěkné, nechápu ale, jakým řízením osudu se tato dlaždice ocitla mezi položkami hlavní nabídky. Z logiky věci přeci vyplývá, že když něco po radnici potřebuji, nejprve hledám příslušný odbor, jeho úřední hodiny, kancelář. Teprve pak zkontaktuji odpovědnou osobu. Takže to, co potřebuji v první řadě, je přehled všech odborů magistrátu. Ten aplikace obsahuje, ale je schovaný pod dlaždicí ÚŘAD. Já bych tyto dvě položky přinejmenším prohodil, anebo ještě lépe, Kontakty abecedně bych rovněž schoval pod Úřad.Úřad, úvodní obrazovka.

5. ÚŘAD
Tato dlaždice je jádrem aplikace ve smyslu vztahu radnice a občana, přičemž navázat přátelský vztah se aplikaci daří jen do jisté míry. Trochu nebezpečné je již to, že obsahuje nejvíce podkategorií a podkategorií podkategorií. Většinou jde o odkazy na městský web, takže obsah je otázkou jiné recenze. Off-line je přístupná například již zmíněná veledůležitá kategorie Odbory magistrátu, fungující jako inteligentní telefonní seznam a adresář. To je super! Je logické, že kategorie jako Úřední deska, Veřejné zakázky, Objednání na úřad, Územní plán a další podobné by off-line neměly valný smysl nebo by mobilní zařízení zahltily příliš mnoha podklady. Dlaždici ÚŘAD bych hodnotil celkem dobře, kdyby neobsahovala položku „Životní situace“, což je směsice informací užitečných a informací sice v něčem užitečných, ale pro smrtelníka těžko  stravitelných, okopírovaných snad z nějakých skript pro začínající magistrátní úředníky. Bizarnost, jakou jsem dlouho neviděl. To opravdu číst nechcete...Například chci vyřešit životní situaci "Svatba". Tu najdu pod "Manželstvím" v podkategorii "Rodina". Ale kdo čeká odkaz na nějaký formulář, na úřední hodiny, nabídku služeb a tak dále, bude krutě zklamán. Obsahem je prostý text dlouhý jako Lovosice, začínající výkladem pojmů, popisem toho, co akt svatby představuje, a tak dále. Dokonce se dozvíte, jaká specifika mají svatební obřady v Praze. Odkazy jsou zašité do toho textu (naštěstí červeně) a další odkaz je na konci. Nebo si zkuste najít výměnu řidičského průkazu… ale co, nebudu se rozčilovat. To, že položky Životních situací mnohdy odkazují na seznamy dalších položek, které pak někdy odkazují zpět na položky již jinde uvedené, je jen třešinka na dortu. Některé položky jsou prázdné, jako například Filmová kancelář. Mimochodem, jakou životní situaci řeší filmová kancelář? Porovnával jsem položku Životní situace s verzí na portálu Liberce a nestačil jsem se divit, tam má vše většinou logiku a funguje, jak má! Kdyby někdo alespoň ty texty přelité do aplikace zformátoval a dal jim nějakou štábní kulturu! Takže, chcete-li řešit nějakou životní situaci,otevřete si radši starý dobrý www.liberec.cz.

6. VOLNOČASOVÉ AKTIVITY
Dlaždice nabízí velmi široký výběr aktivit v celém širším regionu (větším než Liberecký kraj!), mnohdy kvalitně zpracovaných, a relativně velký výběr filtrů. Podklady většinou vycházejí z databáze serveru Libereckého kraje, konkrétně z projektu Cestou necestou. U objektů je dokonce nabídnuta trasa z vaší aktuální pozice. Tady je trochu úsměvné, že mapový detail je zřejmě přebírán z mapy.cz, ale navigace je řešená přes Google Maps, i když mapy.cz navigovat umí také.  Myslím, že VOLNOČASOVÉ AKTIVITY mají šanci stát se důvodem, proč si aplikaci do mobilu nebo do tabletu nainstalovat. Filtr aktualit má tři položky shodného významu, kterou zvolit a vlastně proč, když volba Region nebo Liberecký kraj by měla zobrazit v podstatě vše?O to více zamrzí, že opět prakticky nic nefunguje tak dobře, jak elegantně to na první pohled vypadá. Alarmující je, že některé položky jsou prázdné a u řady dalších nejsou funkční odkazy na krajský web. A pes je bohužel zakopaný rovněž v podobných detailech jako u filtrů dlaždice KALENDÁŘ AKCÍ. Zdejší položky i filtry navíc obsahují podivné duplicity a z neznámého důvodu jsou naprogramovány jinak než u kalendáře. Například u položky „Aktuality“ máme mezi jinými možnostmi tyto tři filtry: Liberecký kraj, Aktuality LK a Novinky z regionu, přičemž korektně funguje jen volba Aktuality LK. Kříží se i náplň položek, třeba nechápu, proč "Turistika" a "Tipy na výlety" nejsou sloučené pod jednu položku. A to pomíjím, že mezi "Zajímavosti a cíle" jsou počítány i některé výlety a naopak. Redukce by věci jen prospěla!Když výlet, tak jedině Benátská!!!Korektně nepracuje ani datový sklad. Například v jinak velmi zdařilém oddílu „Města a obce“ najdete u Bílého Potoka pod odstavcem o zavírání silnice přes Souš otevírací hodiny, ze kterých jakoby plynulo, že silnice je otevřená jen v pracovní době a má polední pauzu. Chápu, asi vypadl řádek, že jde o úřední hodiny obecního úřadu nebo infocentra. Toto jsou všechny pivovary v kraji? Něco je špatně...Datový sklad ale vykazuje zásadnější nedostatky, například zvolíte-li v oddílu „Obchod a služby“ filtr „Sklářství“, vypadne vám naprosto nereprezentativní seznam, což je vzhledem k tomu, že jsme v Křišťálovém údolí, tristní. Pivaře určitě překvapí, že filtr „Pivovary“ uživateli zatají takové perly, jako je Pivovar Cvikov, jablonecký Volt nebo Rezek v Zásadě. Celá sekce VOLNOČASOVÉ AKTIVITY na mě působí dojmem rozpracovanosti a označení betaverze nebo vtipná ikonka „Under Construction“ by zde byla zcela na místě

Na zbylých dlaždicích není co sáhodlouze rozebírat. TISKOVÝ SERVIS zahrnuje pdf verze radničního Zpravodaje, odkazy na žádost o svobodný přístup k informacím a dále na Facebook a You Tube. Je zde i zatím nefunkční položka „Ankety“. SOS KONTAKTY jsou SOS kontakty. Škoda, že jen kontakty, já bych přidal základní body, jak postupovat v případě krizové situace. HLÁŠENÍ ZÁVAD je prostým linkem na aplikaci Marushka Photo (viz naše reportáž doplněná testem dnes již starší verze). Tento týden přidaná dlaždice KORONAVIRUS obsahuje v celku to, co bych očekával, tedy užitečné kontakty a rady jak postupovat v různých situacích. Dlaždice O APLIKACI poskytuje neúplné údaje. Je zde uvedený pouze odkaz na Libereckou IS, a.s. Chybí uvedení firmy Eternal s.r.o. jako autora engine aplikace, číslo verze aplikace (to je nesystémově i s verzí databáze uvedeno v nastaveních) a kredity vnějších využívaných zdrojů (Google, mapy.cz, weby Liberce a libereckého kraje...). Místo zásad ochrany osobních údajů tu je jen odkaz na obecné zásady Libercké IS.

Sečteno podtrženo, Liberec v mobilu je aplikací, která má šanci zaujmout široké spektrum uživatelů, ale byla zřejmě do oběhu uvolněna trochu předčasně, takže ještě bude vyžadovat poměrně rozsáhlé doladění, než se stane skutečně užitečným zdrojem informací. Vysoce hodnotím, že zejména KALENDÁŘ AKCÍ a VOLNOČASOVÉ AKTIVITY pokrývají nejen Liberec, ale celý širší region prakticky po Mladou Boleslav včetně. Aplikace reaguje pružně na aktuální situaci. V hlavní nabídce se nově objevila dlaždice KORONAVIRUS.Kladně hodnotím rovněž pružnost, se kterou jsou zohledňovány naléhavé aktuální potřeby. Tím myslím například operativní vložení informační dlaždice KORONAVIRUS do hlavní nabídky. Za nejproblematičtější naproti tomu považuji některé součásti sekce ÚŘAD, u kterých je překvapivě efektivnější a uživatelsky přívětivější si v mobilu otevřít web Liberce. Druhým krokem by mělo být koncepční dořešení sekcí KALENDÁŘ AKCÍ a VOLNOČASOVÉ AKTIVITY, které, budou-li opravdu funkční, mají na to stát se nejcennější devizou aplikace. Co se sekce DOPRAVA týče, přepracoval bych koncepci jízdních řádů. Jinak myslím, že tato sekce je užitečná. Je mi jasné, že vytvoření kvalitní mapy, informující o všem kolem dopravy, je samostatný úkol, který globálně řeší silné společnosti (Google, Seznam.cz…), a snažit se o extra liberecké řešení asi nemá cenu. Užitečné by rovněž bylo, aby aplikace umožňovala i režim práce na šířku, což je důležité, používáte-li tablet na stole ve stojánku.
Autoři perspektivní aplikace mají stále co zdokonalovat.Text a foto Mad