Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Anifilm 2021 představil znělku a letošní křišťálové trofeje. Jednou z variant dalšího rozvoje festivalu je nákup libereckého zámku

03. 06. 2021 | 0:00

Za festivalovou znělkou a vizuálem pro rok 2021 stojí moravsko-izraelská animátorská dvojice Eliška Oz a Lee Oz, ceny vyrobila Preciosa, která je spolu s Crystal Valley jedním z hlavních partnerů projektu. Program přinese zajímavé novinky, ale žádné zemětřesení nečekejte. Tak by šlo stručně shrnout středeční oficální představení chystaného Anifilmu 2021 na liberecké radnici. Třeskutě zajímavá informace týkající se libereckého zámku, centra festivalového dění, padla až v kuloárech. 

Anifilm, světově proslulý festival animovaných filmů a animované tvorby obecně, slaví dvacetiny a již podruhé ho hostí Liberec. Do metropole severu Anifilm přesídlil z Třeboně a hned první rok byl velmi hektický. Nešlo ani tak o to, že se festival konal v novém prostředí a že se organizátoři Anifilmu s reprezentací nového partnerského města Liberce a Libereckého kraje teprve oťukávali. Svátek animovaného filmu především proběhl kvůli první pandemické vlně až na podzim, přesto doslova na hraně dalšího lockdownu. Skončil v neděli 11. října a od pondělí začaly platit tvrdé restrikce, které na víc jak půl roku veškerou kulturu zavřely.

Přesto libereckou premiéru navštívilo na deset tisíc diváků. Do Třeboně v posledních letech sice jezdívalo asi třikrát více fandů animovaného filmu, ale nebyla žádná koronakrize a festival se léta konal na stejném místě, takže deset tisíc vůbec není špatné číslo, naopak. A letošek vypadá nadějně, již nyní je přihlášeno dvacet zahraničních delegací a pět set hostů
Liberecký zámek bude centrem Anifilmu i letos. Jeho rozsáhlé a reprezentativní prostory umožňují na jednom místě pořádat výstavy, speciální projekce i semináře.Rozpočet festivalu činí 19,9 milionu korun, přičemž Liberec a Liberecký kraj přispívají rovným dílem každý 1,5 milionem korun. Od Liberce má festival tento obnos přislíbený zatím do roku 2025. Co se Libereckého kraje týče, je Anifilm v rámci nových pravidel financování zařazen do kategorie top akcí.
Anifilm, to zdaleka nejsou jen projekce, ale také semináře a workshopy.  Letos si snad všichni program užijí naplno bez nutnosti měřit rozestupy a maximální počty lidí v objektech. Proto byl termín konání posunut na začátek léta. Slavnostní zahájení proběhne v úterý 22. června a neméně slavnostnímu zakončení bude patřit neděle 27. června. Během šesti dní nabitých animacemi na všechny způsoby včetně VR filmů a her bude promítnuto nebo jinak prezentováno 477 děl, z toho polovina soutěžních, viz www.anifilm.cz/cs/festival/soutezni-filmy. Hlavní nesoutěžní program nese název Planeta A a je zaměřený na náš svět v celé jeho rozmanitosti s důrazem na přírodu a životní prostředí.
Představení Anifilmu 2021. Z leva do prava sedí: ředitel Anifilmu Tomáš Rychecký, programový ředitel festivalu Pavel Horáček, liberecký primátor Jaroslav Zámečník, náměstkyně hejtmana LK Květa Vinklátová a náměstek primátora Ivan Langr.Ačkoliv se koronavirový rok dramaticky podepsal i na animované filmové tvorbě, organizátorům se podařilo do projekce zařadit deset celovečerních filmů, z nichž šest bude mít českou premiéru, například netrpělivě očekávané Myši patří do nebe a Barevný sen. Znalci nicméně vědí, že trendy v animaci určují filmy krátké a zejména ty studentské. Studentská tvorba je zastoupena dvaatřiceti filmy. 
Pro představu byla prezentována Cena za celoživotní dílo.Jak bylo řečeno, Animorphy, křišťálové ceny pro vítěze jednotlivých kategorií soutěžních sekcí festivalu, vyrobila Preciosa. Zajímavé na nich není jen to, že jde o ruční výrobu, ale především skutečnost, že každá z cen je úmyslně jiná, má svoji vlastní osobnost a během výroby prošla třiadvaceti páry šikovných rukou. Počet trofejí se rozrůstá, nově bude letos udělena Cena Libereckého kraje jako cena diváků a Cena České televize za nejlepší film v sekci Český obzor.
Reprezentace města a kraje si prohlíží trofej vzdávající ve druhém plánu hold Křišťálovému údolí.Počet míst, na kterých se Anifilm bude konat, je zhruba stejný jako loni. Ubyly kinosály multikin, která mají starost, jak promítnou všechny lockdownem odložené premiéry. Anifilm naopak poběží i v kinosálu zrevitalizovaného Severočeského muzea, naproti v Lázních se budou konat animační workshopy.
Součástí Anifilmu se stanou i revitalizované Severočeské muzeum a Oblastní galerie Liberec.Epicentrem dění bude opět liberecký zámek, který organizátoři hodlají využívat i do budoucna. Letos nebude zámek Anifilmu patřit jen oněch šest festivalových dní, hlavní festivalová expozice Myši patří i na výstavu, věnovaná filmu Myši patří do nebe, zůstane veřejnosti přístupná až do konce roku 2021 v prostorách zahradního křídla dlouho nepřístupného libereckého zámku.
Z filmu Myši patří do nebe (zdroj: Anifilm).V té souvislosti i vás určitě napadá otázka, jak se momentálně mají věci kolem mediálně propíraného zámku. Závěrem mám pro všechny, kterým není osud zámku lhostejný, nadějnou zprávu. Na otázku, jaký je aktuální stav věcí, odpovídá  ředitel festivalu Anifilm Tomáš Rychecký: „Jsme v jednání s panem Winkelmanem, majitelem zámku. Zatím je podepsána nájemní smlouva, která nám umožňuje prostory využívat po dobu festivalu a zahradní křídlo až do konce roku pro výstavu. Jedná se o nějakém využití do budoucna, což vyžaduje již složitější jednání. Velice rádi bychom totiž časem liberecký zámek zabydleli celoročně. Jsou různé varianty. Pakliže bychom tam chtěli udělat nějaké i architektonické změny pro stálou expozici, tak to vyžaduje určité dotační tituly a tedy aby byl objekt v našem (pozn. red.: viz www.anifilm.cz/cs/kontakt) majetku. Takže i tyto varianty jsou ve hře.“
Liberecký zámek v době konání Anifilmu 2020.Text a foto Mad, není-li uvedeno jinak