Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kolorowe jeziorka, jeden ze 7 nových divů Polska, leží pár kilometrů od českých hranic

18. 07. 2019 | 0:00

Turistické letáky lákají na v Evropě unikátní žluté, purpurové, blankytné a zelené jezírko. Leží uprostřed romantické, davů návštěvníků prosté krajiny pár set metrů od sebe. Ověřili jsme, zda reklama nelhala.

barjez-07
Fotografie je upravená, ve skutečnosti nemá žádné ze čtyř jezer výrazně jinou barvu, než běžná jezera.

Psát, že jde o přírodní útvar, není zcela přesné. U zrodu této turistické atrakce stála poptávka po kyselině sírové a po pyritu, který byl zejména v minulosti oblíbenou výchozí surovinou pro její výrobu. Několik šachet na těžbu tohoto nerostu a pyritových břidlic vzniklo počátkem 18. století i nedaleko obce Wieściszowice ležící severozápadně od Kamienne Góry (MAPA). Z Harrachova sem dojedete zhruba za hodinu a čtvrt (MAPA), z Trutnova to je ještě blíže (MAPA). Když byly doly opuštěny, stropy těžebních děl se časem propadly a vzniklé jámy zaplavila voda. Vytvořila se jezírka mající podle průvodců díky složení okolních hornin neobvyklou barvu.Kolorowe jeziorka, stará šachta dolu na pyritové břidlice.Následující foto rozhodně neberte jako inspiraci k průniku do dolu. Jak vidíte, výztuhy jsou oslabené, a nebudete-li ostražití, můžete se propadnout o patro níže.Kolorowe jeziorka, stará šachta dolu na pyritové břidlice.Turistické portály a turisté místo údajně objevili nedávno, ale propagováno je masivně, možná ve snaze odlehčit přetíženým Krkonošům, kde se za vstup z polské strany již několik let dokonce platí jakési mýto. Otázkou je údajné zařazení atrakce na jakýsi seznam 7 nových divů Polska, které se mi, na rozdíl od 7 divů Polska, nepodařilo dohledat. Tento prestižní seznam barevná jezírka u Wieściszowice neobsahuje. Jsou propadlé zatopené doly opravdu tak pozoruhodné, nebo jde jen o mediální bublinu? Kolorowe Jeziorka.Pravdou je, že krajina tu je velmi romantická a rozmanitá, rozhodně stojící za návštěvu. Jezírka leží na zelené turistické značce i na cyklostezce, takže jsou dostupná pěšky, na kole i autem. Lokalita má i svoji naučnou stezku. Pakliže vás někdo ale zláká na návštěvu klidného místa, tak lže, zvláště teď v sezóně. Přijedete-li autem, můžete mít problém s parkováním, ačkoliv tu jsou dvě poměrně velká parkoviště.Kolorowe Jeziorka.Velmi opatrný bych byl rovněž, co se týče hlavního lákadla, kterou je barva jezírek. Počítáno od parkoviště, hned první jezírko je velkým zklamáním. Podle názvu jde o Žluté jezírko.Kolorowe Jeziorka.Skutečnost je méně reklamně poetická. Nevím, co je obdivuhodné na louži zelenající se pravděpodobně nějakými sinicemi. Toto jezírko vzniklo jako poslední před necelými dvaceti lety, je plněno vodou stékající z okolních svahů při dešti, takže se vám při současném průběhu léta může stát, že kráter naleznete vyschlý.Kolorowe Jeziorka.

Pár desítek metrů nad Žlutým jezírkem je mírně sirné Purpurové jezírko, situované do nejromantičtější části zdejší krajiny. Není divu, že je obležené návštěvníky a stánky s občerstvením. Vadami na jeho kráse je množství lidí a barva, která je na hony vzdálená purpuru zmanipulované úvodní fotografie.Kolorowe Jeziorka.Zklamání z hnědé hladiny si vynahradíte v místním skalním bludišti.Kolorowe JeziorkaPozoruhodný je nejen systém prolézaček, ale hlavně zdejší hornina, která může soutěžit s dekory křídel exotických motýlů.Kolorowe Jeziorka.Kolorowe Jeziorka.Nebudete-li se bát se namočit, konečně objevíte i prameny roztodivných barev.Kolorowe Jeziorka.Za jezírkem deklarovaným jako, díky přítomnosti sloučenin mědi, blankytně modrým, musíte zdolat necelý kilometrový výstup vzhůru po cestách i necestách, obklopeni davem po modré barvě bažících turistů.Kolorowe Jeziorka.Kouzlo se bohužel opět koná až doma v počítači. Po předchozích zkušenostech vás již nepřekvapí, že barvu vody by za blankyt neoznačil snad ani barvoslepý.Kolorowe Jeziorka. Zajímavější jsou stopy po dávné důlní činnosti. Například tyto sloupy s epigrafickými nápisy nesoucími letopočet 1803 a doufajícími v nové štěstí.Kolorowe Jeziorka.

Zelené jezírko je ukryto ještě hlouběji v lese asi o kilometr dál na odbočce cestou vzhůru na Wielkou Kopu, nabízející výhled po kraji. Protože v době, kdy jsme zde byli my, bylo vyschlé, nebyl důvod další cestu absolvovat. Na obhajobu jezírek musím objektivně dodat, že jejich barva záleží na množství srážek a na ročním období. Třeba jsme zde byli ve špatnou dobu, na internetu naleznete mnoho nadšených komentářů turistů unešených barvou jezírek. Kolorowe jeziorka lze navíc přidat k návštěvě jiných pozoruhodných míst v okolí (např. Krzeszówa), takže tento kout pohraničí za návštěvu určitě stojí a třeba zrovna vy budete mít štěstí a trefíte dobu, kdy propadlé doly připomínají škopky barev popartového šílence.