Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejdelší motorky světa zn. Čechie-Böhmerland jsou buď červenožluté nebo zelenožluté

20. 08. 2023 | 18:54

V dobových časopisech o nich psali jako o nestvůrách, dnes mezi patří mezi nejkrásnější stroje, jaké kdy vznikly. O co jde? O motocykly značky Čechie-Böhmerland. Patří mezi nejdelší motorky na světě, nejdelší model měřil přes 3 metry a vozit se na něm mohli dokonce 4 lidé, píše FB profil Lužické hory - neobjevený klenot severu.

bomer3
Foto z FB profilu Lužické hory - neobjevený klenot severu

Tyto dnes unikátní motocykly měly být levnější variantou auta. Konstruoval a vyráběl je Albin Hugo Liebisch od roku 1924 do roku 1939, nejdříve v Krásné Lípě a potom se přesunul do Kunratic u Šluknova.

A právě ty si můžete prohlédnout 26. srpna při Spanilé jízdě veteránů Čechie-Böhmerland. Ta začíná v 9:00 u hotelu Jef v Doubici. Poté pokračuje do Krásné Lípy, kde si je můžete prohlédnout na Křinického náměstí od 9:20 do 10:10. Další zastávkou je Varnsdorf, náměstí E. Beneše od 10:30 do 11:00 a od 11:20 do 12:00 na Lužickém náměstí v Rumburku. Dále jízda pokračuje přes Šluknov, Kunratice až do Doubice.

Čechie poznáte je na první pohled – díky unikátnímu designu, ale i barevné kombinaci. Ta byla buď červenožlutá nebo zelenožlutá. Vyrobeno jich bylo něco přes tisíc kusů a do dnešní doby se ví o cca 100 kusech.

Zdroj: FB profil Lužické hory - neobjevený klenot severu