Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Unikátní ptačí hodiny jsou ve výšce 45 metrů a mají na ciferníku vyobrazeno krkonošské ptactvo

20. 05. 2019 | 12:20

Stezka korunami stromů Krkonoše se může pochlubit novým unikátem ve svém repertoáru. Na samotném vrcholku vyhlídkové věže nad Janskými Lázněmi jsou nově nainstalované speciální Ptačí hodiny, které nelze vidět jinde v České republice.

ptaciStezka2ditě
Foto: Stezka korunami stromů Krkonoše

„Často pokládanou otázkou bývá, proč se k nám návštěvníci vracejí. Kromě krásné okolní přírody, je to z velké části kvůli tomu, že když k nám návštěvníci přijedou, tak pokaždé zažijí Stezku trošku jinak. Před každou hlavní sezonou se totiž snažíme Stezku různými způsoby vylepšit nebo obohatit oproti předchozímu roku. Letos jsme se rozhodli pro nové instalace na vyhlídkové věži Stezky," vysvětluje okolnosti vzniku nových prvků Radana Křížová, vedoucí strategického marketingu Stezky korunami stromů Krkonoše.

Unikátní Ptačí hodiny a sochy ptactva

Hlavní novinkou jsou Ptačí hodiny na vrcholku vyhlídkové věže vysoké 45 metrů, které mají na ciferníku místo číslic vyobrazených dvanáct druhů krkonošského ptactva. Po otočení speciálním klíčem se hodiny rozběhnou a podle toho u jakého obrázku ptáčka se jejich ručička zastaví, vydávají právě jeho zvuk z reproduktorů. „Návštěvníci se tak mohou s řečí ptáků seznámit, typické zvuky si zapamatovat a při příštím setkání s ptactvem v přírodě, už budou vědět, s kým mají tu čest," objasňuje Zdeněk Pop, marketingový ředitel Stezky.

Ptačí hodiny, které jsou jediné svého druhu v České republice, pak na konstrukci vyhlídkové věže doplňují sochy ptáků v životní velikosti. „Vypadají opravdu jako živí, dali jsme si záležet," říká s úsměvem Křížová.
„Myslím, že v dnešní době už ani rodiče často nedovedou ptactvo správně pojmenovat, natož děti, takže věříme, že nové sochy s vysvětlivkami i Ptačí hodiny ocení všichni. Nejen školní výpravy a exkurze," věří Pop.

Foto: Stezka korunami stromů Krkonoše

V podzemí speciální expozice o půdě

Ptačí hodiny však nejsou jediným unikátem, kterým se může Stezka korunami stromů poblíž Janských Lázní pyšnit. Přímo pod vyhlídkovou věží totiž na návštěvníky čeká podzemní jeskyně s expozicí o půdě. Podobně jako Ptačí hodiny, je tato podzemní expozice jediná svého druhu v republice a na Stezkách korunami stromů ji nenajdete ani jinde v Evropě. „Na celém edukačním programu Stezky, včetně soustavy velkoplošných tabulích uvnitř jeskyně, jsme úzce spolupracovali s Krkonošským národním parkem, který zvolil velmi milý a přátelský jazyk v duchu myšlenky škola hrou, nímž Stezka na návštěvníky po celou dobu jejich návštěvy mluví," popisuje Zdeněk Pop, marketingový ředitel Stezky korunami stromů Krkonoše.

TZ/Stezka korunami stromů Krkonoše

Foto: Stezka korunami stromů Krkonoše