Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zažijte na přelomu května a června národní geoparky na vlastní kůži – šest akcí za víkend

25. 05. 2024 | 9:54

Navštivte některou z akcí pro veřejnost do neděle 9.6. 2024 v rámci Dnů národních geoparků, které se konají v šesti unikátních přírodních oblastech ČR. Evropské dny geoparků jsou vyhlašovány každý rok na přelomu května a června jako celoevropský festival.

geoFlasar22AURR0026
V geoparku Krajina Břidlice na Opavsku prozkoumáte s geologem, jak mohla vypadat krajina v době karbonu, tedy zhruba před 300 milióny lety.

Jeho cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o ochraně geologického dědictví prostřednictvím vzdělávacích a geoturistických akcí. Různé geoparky po celé Evropě zvou návštěvníky k poznání geologie zblízka. Akce, jako jsou komentované procházky, výstavy, workshopy, přednášky a festivaly jsou stejně různorodé, jako geoparky samy.  

Asociace geoparků ČR se do této evropské aktivity letos zapojila se širokou škálou nevšedních aktivit. Začínáme již tento víkend, ve kterém proběhne 6 akcí v různých koutech naší republiky. Již v pátek máte možnost zúčastnit se Chrudimské muzejní noci v geoparku Železné hory. V sobotu se musíte rozhodnout mezi exkurzí s geoprůvodcem v Českém ráji nebo na Broumovsku, obě akce jsou zaměřené na geologické bohatství regionu.

Pokud by vás nelákala přímo geologie, můžete zvolit festival přírodního umění Proměny, který připomíná historii zaniklých obcí v bývalém vojenském prostoru Ralsko. V neděli jsou připraveny opět dvě exkurze za geologickými poklady. V geoparku Kraj Blanických rytířů na Vlašimsku máte jedinečnou příležitost navštívit náš jediný aktivní hadcový lom a seznámit se se zajímavou horninou hadcem a rostlinami, které na tomto speciálním podloží rostou. V geoparku Krajina Břidlice na Opavsku prozkoumáte s geologem, jak mohla vypadat krajina v době karbonu, tedy zhruba před 300 milióny lety.

Dny národních geoparků tím však nekončí. Na den dětí 1. června přijďte i se svými potomky hledat poklady v chrudimském náhonu – čeká vás tradiční chrudimské rýžování a součástí akce je šperkařská dílna, takže vyrýžované poklady si budete moci odnést domů jako šperk. Poslední akce se konají v sobotu 8.6. – opět se jedná o dvě exkurze. Jednou z nich je dobrodružná výprava do pravěku proti proudu řeky Metuje v geoparku Broumovsko, která bude ochucena lahodnými doušky minerálních i pramenitých vod a prosycena nefalšovaným objevitelským nadšením.

Všechny akce najdete na společných webových stránkách Asociace geoparků ČR - https://www.geoparky.cz/ Generálním partnerem je Agentura Czechtourism.