Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

125 filmových klapek od českých výtvarníků bude k vidění v Rodném domě Ferdinanda Porscheho

16. 03. 2023 | 12:27

O dvou nadcházejících víkendech budou mít návštěvníci Rodného domu Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou možnost si prohlédnout originální výstavu 26. ročníku Salonu filmových klapek. Projekt spojující výtvarné a filmové umění pravidelně ze svého výtěžku podporuje snímky začínajících filmařů a je nedílnou součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu.
 

Klapky fišerová
Na klapkách jsou zvěčněni i filmoví velikáni.

Obyčejné dřevěné klapky opět povýšili na umělecká díla takoví autoři jako je Jaroslav Němeček, Ilja Hartinger, Stanislav Žampach, Michal Škapa nebo Josef Velčovský. Herečka a výtvarnice Iva Hüttnerová se dokonce letos do projektu zapojila už podvacáté. „Během dvaceti šesti let trvání projektu nevynechali ani jednou pánové Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák,“ uvedl předseda správní rady Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN Čestmír Vančura a dodal, že rodina Baborákových patří k rekordmanům a vytvořila už během existence projektu celkem 46 klapek.

Malíř Kristián Kodet mezi klapkami.

Každoročně se mezi výtvarníky objevují i nová jména. Letos se tak poprvé do tvorby klapek zapojila například animátorka a ilustrátorka Eliška Podzimková, výtvarnice Eva Davidová nebo zlínské autorky - malířka Athena Aks a sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková a zlínský rodák Vlastimil Elšík. „Těší nás, že se řada výtvarníků nechala inspirovat i jedním z letošních témat filmového festivalu, kterým je česká animace. Na klapkách tak najdeme motivy Pata a Mata, pana Prokouka, tradiční Čtyřlístek nebo vzpomínku na Břetislava Pojara, od jehož narození letos uplyne 100 let,“ upozornil Čestmír Vančura a doplnil, že opět nechybí ani známé postavy z filmů jako je dvojice Svěrák a Smoljak, Jan Werich nebo nedávno zesnulá Gina Lollobrigida.

Z výtěžku aukce klapek jsou již tradičně podporovány filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. O finanční podporu se u Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN mohou ucházet autorské snímky hrané, animované i ty pohybující se na hranici dokumentu. „Důkazem, že se peníze vynakládají smysluplně, jsou úspěchy podpořených filmů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jeden příklad za všechny, námi podpořené filmy se letos s 9 nominacemi ucházely o Českého lva,“ uvedla Markéta Pášmová, umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu. „V kategorii Nejlepší animovaný film zvítězil snímek Zuza v zahradách, který u nás dokonce získal loni i ocenění Zlatý střevíček. Nejlepším krátkým filmem se staly Rituály a Cenu Magnesia za nejlepší studentský film si z jubilejního večera 30. ročníku Českého lva odvezli tvůrci filmu Vinland,“ doplnila Markéta Pášmová.

Klapky na výstavě.

Výstava filmových klapek bude ve Vratislavicích nad Nisou k vidění od 17. do 19.  a od 24. do 26. března, vždy od 9:00 do 17:00. Následně se klapky vydají do ŠKODA Muzea v Mladé Boleslavi, do galerie Art Rubikon v Olomouci a v Galerie Vaňkovka v Brně. Poslední zastávkou bude zlínské obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko, odkud se klapky přesunou do Kongresového centra, kde 4. června ve 13 hodin proběhne dražba klapek.

Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo 2872 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly již 44 561 000 Kč. Podpořeno bylo celkem přes 411 filmů a filmových projektů mladých, začínajících tvůrců. Nejúspěšnější je stále klapka Libora Vojkůvky „Touhy plná, klapka rozevřená,“ kterou zájemce v roce 2008 zakoupil za 199 tisíc korun. Kompletní kolekce je k vidění na webu www.salonfilmovychklapek.cz, který obsahuje přehled klapek ze všech uplynulých 25 ročníků Salonu, navíc přidává informace o jednotlivých autorech a další zajímavosti.

Zlín Film Festival – Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež je nejstarší a v současnosti největší filmový festival svého druhu na světě. Jeho prestiž se rok od roku zvyšuje nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí. Uskuteční se v termínu 1. – 7. června 2023.

Snahou organizátorů je ukázat to nejlepší ze světové tvorby pro děti a mládež a nabídnout alternativu k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Současně chtějí prostřednictvím filmu vzdělávat, rozšiřovat povědomí o okolním světě, otvírat a následně diskutovat o aktuálních tématech.

Pořadatelem festivalu je společnost FILMFEST, s.r.o., která je vedle samotného filmového festivalu také zřizovatelem Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN, provozuje platformu Zlín Fest Screen, spravuje stálou expozici zlínského filmu pod názvem Kabinet filmové historie na Filmových ateliérech. Loni uspořádal FILMFEST také 1. ročník Zlínského filmového víkendu, pravidelně organizuje filmové příměstské tábory a v rámci filmového festivalu realizuje i Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín, eventy pro partnery a další akce a projekty.
Více na www.zlinfest.cz

TZ/Kateřina Martykánová