Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Analýza rizik se stane podkladem pro tvorbu strategie, která zacílí na snížení negativních dopadů změny klimatu na město

08. 03. 2020 | 18:21

Podle klimatických modelů lze v regionu Střední Evropy očekávat nárůst negativních jevů jako je sucho, vlny veder, extrémní přívalové srážky a bleskové povodně. Vyšší intenzita klimatických extrémů je zjevná už několik let.

LBC pros18 04terminal
ilustrační foto Mad

„Efektivní adaptační strategii můžeme vytvořit jen na základě analýzy rizik. Tato analýza identifikuje tepelné ostrovy ve městě a jejich korelaci se socioekonomickými a demografickými statistikami, stavem zeleně a dalšími ukazateli,“ popisuje náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová.

Analýza rizik se stane podkladem pro tvorbu efektivní adaptační strategie, která bude obsahovat cílená opatření vedoucí ke snížení negativních dopadů změny klimatu na město i k větší odpovědnosti Liberce, co se ochrany klimatu týče.

Adaptační strategie bude mít vazbu na územní plán a jeho řešení krajiny na území města a dále také na některé výstupy projektu BIDELIN. Jeho tématem je hodnocení ekosystémových služeb na území města. Adaptační strategie bude zohledněna při zpracování strategického plánu města Liberce, územního plánu a rovněž při urbanistických a architektonických studiích. Stejně tak při řešení komplexního modelu nakládání s vodami (povrchovými i podzemními) na území města.

Statutární město Liberec podá v rámci výzvy Státního fondu životního prostředí žádost o podporu projektu" Adaptační strategie pro Liberec". V úterý o tom rozhodli liberečtí radní.

LB/Jana Kodymová