Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Anifilm 2022: V mezinárodních kategoriích soutěží 11 celovečerních, 31 krátkých a 33 studentských filmů 

10. 05. 2022 | 6:57

V Liberci dnes začne 21. ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm. Potrvá až do neděle, program bude na devíti různých místech po městě. Pro diváky je připraveno přes 500 soutěžních i nesoutěžních snímků a v doprovodném programu i výstavy, koncerty, prezentace, přednášky či workshopy.

anifilmRuka
archivní foto z loňska

V hlavních mezinárodních kategoriích bude soutěžit 11 celovečerních, 31 krátkých a 33 studentských animovaných filmů. Mezi porotci bude i Bill Plympton, legenda americké nezávislé animace. Představí i svoji tvorbu, která je svým často velmi ostrým humorem pověstná.

Hlavní část nesoutěžního filmového programu se bude tematicky věnovat hlavně animovanému humoru, připomene i řadu slavných tvůrců a filmů z různých období i zemí. K vidění budou i letošní krátké animované filmy nominované na Oscary. Festival připomene i 60. výročí úmrtí komika Vlasty Buriana, který se narodil v Liberci, a jeho málo známou stopu ve filmu i animovaném.

Anifilmu se osobně zúčastní i řada tvůrců, jejichž filmy byly vybrány do soutěže. Svůj film Sousedé mých sousedů v soutěži celovečerních snímků osobě uvede francouzský režisér Léo Marchand a do Liberce přijede také Ital Alessandro Rak s celovečerním filmem Yaya a Lennie – Kráčející Svoboda.

čtk