Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Botanická zahrada v Liberci zkrátí se zimním časem otevírací dobu, slibuje si od toho i úsporu energií

20. 10. 2024 | 12:22

Botanická zahrada v Liberci zkrátí se změnou letního času na zimní od 27. října otevírací dobu, slibuje si od toho i úsporu energií. Zatímco teď se zahrada otevírá v 08:00 a zavírá v 18:00, od příští neděle až do jara bude možné zahradu navštívit mezi 09:00 a 16:00. V zimě je ráno návštěvnost velmi nízká a nevyplatí se tak zahradu v tomto čase otvírat, řekl ČTK Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje, který je zřizovatelem botanické i sousední zoologické zahrady.

botanicka kvet4
Foto: Artur Irma

Posun otevírací doby umožní podle ředitele Václava Lenka zahradníkům a zaměstnancům dělat takové úpravy a práce v areálu, které se za běžného provozu dělají jen obtížně. "Chceme přizpůsobit otevírací dobu tak, aby vyhovovala nejen našim návštěvníkům, ale i aktuálním podmínkám. Ušetří to i energie," doplnil Lenk.

Také sousední zoologická zahrada se zimním časem návštěvní dobu zkracuje, zatímco v létě je otevřeno do 19:00, v listopadu bude areál zavírat v 17:00 a od prosince do února ještě o hodinu dřív.

Liberecká botanická zahrada patří k nejstarším v Česku, v současném areálu sídlí od roku 1895. Ve sbírkách má přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty. Patří k nim například pět nejstarších kamélií v Evropě nebo největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy v Česku našel. Má patrně i největší sbírku orchidejí v zemi čítající přes 1500 druhů. Loni měla nejvyšší návštěvnost za posledních 13 let, prošlo jí přes 69.800 lidí, což je o 12 procent víc než v roce 2022.

čtk