Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bronzový Kúros, Klytaimnéstra, Jidáš a Ifigénie v životní velikosti se po padesáti letech vracejí do Liberce

19. 08. 2019 | 10:25

Dnes dopoledne byly na náměstí Dr. Ed. Beneše před libereckou radnicí instalovány bronzové sochy Olbrama Zoubka Kúros, Klytaimnéstra, Jidáš, Ifigénie, které má město Liberec zapůjčené na 12 měsíců. Slavnostní odhalení soch proběhne zítra, tedy v úterý  20. srpna  v 16.00 hodin  za účasti Polany Bregantové, dcery Olbrama Zoubka.

zoubekPortret
Portrét O: Zoubka z ateliéru je z www.olbramzoubek.cz

Všechno o Olbramu Zoubkovii ZDE.

Bronzové sochy v životní velikosti se po padesáti letech vrací do Liberce. Kúros, Klytaimnéstra, Jidáš, Ifigénie tvoří průřez tvorby významného českého sochaře, který je veřejnosti známý především jako autor posmrtné masky Jana Palacha a  Pomníku obětem komunismu na Petříně.

V roce 1969 proběhla v Liberci jedinečná akce celoevropského významu  Socha a město 1969, které se účastnilo  třicet  českých sochařů. Olbram Zoubek měl umístěn soubor soch Chodci, kteří se zdraví na Šaldově náměstí.  Za tento soubor soch získal Cenu Matyáše Brauna.

Letos uplyne padesát let od tohoto sochařského projektu. Umístění soch O. Zoubka před libereckou radnici bude důstojným připomenutím ojedinělého sochařského projektu Socha a město 1969.

Foto: Artur Irma

Sochař Olbram Zoubek je současně symbolem boje proti komunismu a boje za svobodu, což koresponduje s třicátým výročím  Sametové revoluce 1989.

Materiálem soch je bronz, mají výšku od 196 do 220 cm a jeden artefakt váží cca 150 kg.

MML/Jana Kodymová