Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Budovu Skloexportu v Liberci stát i přes snížení ceny v aukci opět neprodal. Podmínky dalšího kola se ladí

21. 12. 2022 | 12:00

Neúspěchem skončil další pokus státu prodat léta nevyužívanou budovu Skloexportu v Liberci. Ani ve druhém kole aukce nikdo nabídku nepodal, i když Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) snížil vyvolávací cenu o 15 procent zhruba na 67 milionů korun. Vyplývá to z údajů na webu majetkového úřadu.

skloexportbudova1irma
archivní foto Artur Irma

Podle mluvčí Michaely Tesařové úřad vyhlásí další kolo elektronické aukce. Za jakých podmínek to bude, Tesařová nesdělila, vyvolávací cena ale bude s největší pravděpodobností opět nižší.

"Do elektronické aukce se sice přihlásil a ve stanoveném termínu požadovanou kauci 6,8 milionu korun složil zájemce, ovšem minimální příhoz v průběhu aukce učiněn nebyl," dodala mluvčí.

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili stavbaři podle projektu architekta Františka Vahaly na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, poslední nájemci opustili areál o osm let později. V budově se nacházejí zejména kancelářské prostory, sklady, archiv či osobní a nákladní výtah. Stát se neúspěšně pokouší areál o podlahové ploše 9357 metrů čtverečních prodat od roku 2008. Podle odhadů potřebuje rekonstrukci za více než půl miliardy korun.

Budova léta patřila generálnímu finančnímu ředitelství. Poprvé objekt nabídlo v srpnu 2008, kdy soudní znalec stanovil minimální cenu na 84,6 milionu korun, zájemce se ale nenašel. Prodat se areál nepodařilo ani v dalších letech, kdy se cena postupně snižovala až na 45 milionů korun. V květnu 2020 převzal budovu ÚZSVM. "Pro ÚZSVM je budova bývalého Skloexportu nepotřebná, a proto pro ni v souladu se zákonem hledá nového vlastníka," dodala Tesařová.

O budovu projevilo zájem město Liberec, získat ji chtělo bezúplatně, se státem se ale nedohodlo a odkoupit ji za 67 milionů korun zastupitelé letos na začátku roku odmítli. "Jediná varianta, která by připadala v úvahu je, že ji dostaneme zadarmo a k tomu půl miliardy korun na rekonstrukci," řekl tehdy radní města Petr Židek (ODS). Zájem poté projevil i Liberecký kraj, který chtěl budovu upravit pro ubytování až 500 ukrajinských uprchlíků, ale také neuspěl.

čtk