Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čtenářský klub Čteme spolu otevře v lednu pro děti z Ukrajiny liberecká knihovna

27. 12. 2022 | 15:54

Čtenářský klub Čteme spolu otevře v lednu pro děti z Ukrajiny Krajská vědecká knihovna v Liberci. Bude ve dvou věkových kategoriích - od čtyř do šesti let a od sedmi do deseti let. Scházet se bude vždy jednou do měsíce, řekla dnes ČTK mluvčí knihovny Kateřina Šidlofová. Služby pro Ukrajince navíc doplní knihovna také o Ukrajinský klub, který bude nabízet program pro děti i rodiče, i ten se bude scházet jednou do měsíce.

děti knihy girls-5711423 1280
Ilustračbí foto

Liberecká knihovna se do pomoci uprchlíkům před válkou na Ukrajině zapojila už v dubnu, nabídla webovou stránku v ukrajinštině, možnost vzájemného setkávání i výuku českého jazyka. Další rozšíření služeb připravila díky zapojení do přeshraničního polsko-českého projektu "Jsme s vámi - společně pro Ukrajinu" financovaného z evropských fondů. Vedle Libereckého kraje se do něj zapojil i Královéhradecký kraj a polští partneři z Dolnoslezského vojvodství a polské Nadace Ukrajina.

Ve čtenářském klubu si mohou ukrajinské děti poslechnout čtení z dětských knížek v ukrajinštině i v češtině. "Ukrajinští i čeští lektoři zde s dětmi budou kreativně tvořit na základě přečteného textu. Pro tento účel objednal Liberecký kraj knihy v ukrajinštině, prvních sedm dorazilo do knihovny a budou využity už 9. ledna při prvním setkání čtenářského klubu pro děti do šesti let. Věříme, že alespoň trochu ukrajinským dětem a jejich rodičům touto cestou pomůžeme," doplnila Šidlofová.

Jednou měsíčně se bude v knihovně scházet také Ukrajinský klub, který vždy nabídne zajímavý program pro děti a rodiče. "Poprvé se sejde 20. ledna a tématem bude tradice masopustu v Česku, Polsku i na Ukrajině. Ukrajinská lektorka bude s dětmi vytvářet masky a další doplňky do masopustního reje, na programu klubu spolupracujeme s organizací ADRA," dodala mluvčí knihovny. Do čtenářského i ukrajinského klubu doporučuje se dopředu přihlásit prostřednictvím stránky www.kvkli.cz/ukrajina.

Zakoupené knihy k projektu Čteme spoluKluby v knihovně nejsou jedinou aktivitou v rámci projektu v Libereckém kraji. V krajském centru pomoci (KACPU) vznikl infopoint, který nabízí poradenství pro ukrajinské uprchlíky tak, aby byli schopni se začlenit do běžného každodenního života. "Udržet toto kontaktní místo v provozu je potřebné nejen z důvodu možného přílivu dalších uprchlíků. Zaznamenali jsme také, že se ti, kteří tu již nějaký čas jsou, vracejí, protože musí řešit další otázky spojené se životem v Česku," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk