Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V žitavské ZOO se můžete projít třeba mezi klokany, je to ráj nejen pro zvířata, ale především pro rodiny s dětmi

03. 10. 2022 | 0:00

Opravdu, tato ZOO hned za rohem sice nechová lvy ani slony, zato patří mezi nejkontaktnější zooparky široko daleko a kromě toho nabízí opravdu pestré vyžití zejména pro malé děti hned na několika různě vybavených hřištích.

Tučňáci Humboldtovi.
Tučňáci Humboldtovi.

ZOO (německy Tierpark Zittau) je navíc umístěna v rozsáhlém Weinauparku (MAPA), kde je i spousta dalších atrakcí. K nesporným plusům zahrady patří dostatek parkovacích míst zdarma a česká zaměstnankyně Veronika Kumpfe, pracující na pokladně a informacích.Tierpark Zittau sídlí uprostřed malebného Weinauparku.Veronika velmi pomohla i nám při tlumočení rozhovoru s tajemníkem a výkonným ředitelem zahrady Andreasem Stegemannem, tvůrcem jedinečného koloritu zahrady, charakteristického fantaskními dřevěnými stavbami a různými dalšími objekty, které z větší části sám vyrobil. Výkonný ředitel zahrady Andreas Stegemann provádí kromě jiného i zvířecí podpůrné terapie s lamami.Weinaupark byl založen v polovině 19. století a již koncem 19. století se v něm začala chovat zvířata. Regulérní ZOO nebo Tierpark tak dlouhou historii ovšem nemá, byl založen až roku 1965, a to vlastně na základě občanské iniciativy a první pavilony vznikly v rámci obdoby české Akce Z. Jakou formu vlastnictví má ZOO dnes?

Pozemek patří městu, ale vlastníkem ZOO jsme my, tedy Tierpark Zittau e.V., což je zapsaný spolek. S provozem zoo pomáhá i skupina dobrovolníků sdružených v Podpůrném spolku, čítajícím v současné době 132 členů. Pořádáme například jarní a podzimní brigády, nebo paní, která obsluhuje „mechový domeček“ s občerstvením, pracuje také bez nároku na honorář.Vchod do ZOO je pracovištěm Češky Veroniky Kumpfe.Když jsme zadávali trasu k vám, navigace v Žitavě ZOO nenašla, chytla se až na „Tierpark“, vy nejste ZOO? Nebo jaký je mezi těmito zařízeními rozdíl?

Ano, v Německu byl vnímán rozdíl mezi pojmem ZOO a Tierpark (pozn. red.: doslova přeloženo zvířecí park). Dnes je to spíše pozůstatek z doby minulé, kdy zoologické zahrady vedli vědečtí pracovníci, odborníci, zatímco tierparky byly dílem nadšenců, tedy ne tak studovaných osob. V současné době jsou všechna zařízení zoologické zahrady.ZOO má výbornou navigaci i výstižné a stručné popisy živočichů nejen v němčině, ale i česky, anglicky a polsky. Nechybí ani jména sponzorů.Kromě vystavených živočichů tu je hodně herních prvků určených pro lidská mláďata.Jakou máte roční návštěvnost?

Výroční zprávy před covidem uváděly sedmdesát pět tisíc návštěvníků ročně, ale velkou část  tvoří permanentkáři, takže to je jen odhad. My nemáme turnikety, tak ty skutečné počty budou vyšší.Pro žitavskou ZOO jsou typické všude umístěné herní prvky a nejrůznější atypické stavby a stavbičky.Překvapení čeká, kam se podíváš.V logu máte heslo Tierpark Žitava, ZOO Trojzemí. Jaký je podíl návštěvníků z příhraničí?

Na tuto otázku odpovídá Veronika Kumpfe: Na rozdíl od Poláků, kteří k nám chodí minimálně, mají Češi na návštěvnosti značný podíl. Asi třetina jich má i roční permanentky. Permanentka se vám vyplatí již od čtvrté návštěvy. Většina Čechů přijíždí v sobotu, kdy dopolední návštěvu u nás spojí s odpoledním nákupem. Pravidelně sem jezdí rodiny nejen z Liberecka a Jablonecka, ale třeba i z Mladé Boleslavi a z Děčína a Pražáci, co chalupaří v Lužických horách. V neděli jsou v Německu obchody zavřené, tak to Češi moc nechodí ani k nám.Žitavská ZOO je skutečně velmi kontaktní.Pozor, při vstupu do kontaktních expozic za sebou nezapomeňte zavřít dveře. Smůlu mají také kočárky a psi.Veronika Kumpfe k návštěvnosti ještě dodává: Jezdí sem hodně školky, a to i české školky. Zejména jazykové školky z Liberce. Ty soukromé mají s žitavskými školkami partnerské projekty. Ale nejde jen o školky. Jezdí sem například i třídy liberecké ZŠ Husova, které se specializují na němčinu, a děti tu mají regulérní tematickou výuku.K největším zážitkům patří procházka mezi malými klokany.S daňky v oboře.Kolik druhů a kolik kusů živočichů chováte?

Kolik druhů živočichů chováme, to vám přesně nepovím, ale pohybuje se to okolo šedesáti až sedmdesáti. Celkem tu žije asi tři sta padesát až čtyři sta zvířat. Největší hvězdou jsou mluvící papoušci, na zimu sídlící přímo naproti pokladně, takže s těmi si můžete popovídat ještě dřív, než zaplatíte vstupné.Mluvící papoušci, mezi návštěvníky nejpopulárnější obyvatelé zahrady.Mezi velké živočichy chované v žitavské ZOO patří velbloudi a koně.Nemáte pro ZOO typická zvířata jako jsou sloni, velké šelmy ani velcí primáti. Zato tu je opravdu mnoho expozic, kde návštěvníka a zvířata neoddělují žádné mříže, což je pro vás typické. Jaké je krédo vaší zahrady?

Naším úkolem není zachraňovat ohrožené druhy. Přejeme si hlavně být a zůstat volnočasovým zařízením pro rodiny a našim posláním je zprostředkovat lidem, především dětem, kontakt se zvířaty a to třeba i s těmi domácími, které dnes obyvatelstvo zná často jen z fotek a televize. Takže ukázat zvířata zblízka, vysvětlit, jak žijí.Lano, na kterém nosálové předvádějí své kousky. Tedy máte-li více štěstí než my.Nosálové zblízka.Nebojíte se, že vám zvířata utečou? Roztržitý návštěvník může zapomenout zavřít branku, nosálové se vám na laně promenují přímo nad hlavní cestou...

Žádné problémy nemáme, zvířata jsou zvyklá, ochočená, neopouštějí svá teritoria. Možná jste někde potkali našeho páva, ten se smí pohybovat volně, má svá privilegia, někdy odkráčí i za brány ZOO, ale na večeři se vždycky vrátí.V tomto domečku žijí morčata......a v tomto domečku se vyučuje, slaví a tak dále.Právě přijel autobus plný školáků. Mají nějaké sešity, to asi nebude obyčejný výlet, že?

Naše pedagožka má připravené programy, dopředu konzultované s učiteli a přesně napasované do výuky. V létě jsme samozřejmě co nejvíce venku, ale máme tu výukový domeček sloužící i na přednášky a oslavy. Vejde se do něj právě jedna třída dětí a tam se to pak odehrává. Máme i pravidelné přednáškové programy a různé výjezdy pro seniory, protože přiznejme si, Žitava je městem seniorů. Věnujeme se také postiženým, konkrétně já se ženou pracujeme s lamami v rámci mazlicích terapií. Před koronou jsme měli zhruba 4 800 účastníků našich vzdělávacích programů. Zájem je také o naše krátkodobé školní praxe, které mohou absolvovat i žáci základních škol. Ti pochopitelně jsou pod neustálým dozorem, takže tady máme kapacity omezené na dvě místa.ZOO má dost místa i na velké akce.Letní posezení.Vždy je bohužel v první řadě nutné sehnat peníze, z jakých zdrojů čerpáte?

Máme tři hlavní zdroje příjmů. Prvním je příspěvek od města. Druhým zdrojem je dotace od Svobodného státu Sasko. A skoro polovinu příjmů jsme schopni pokrýt z vlastních zdrojů, čímž nemyslím jen vstupné, ze kterého jako spolek neplatíme daň. Mám na mysli příspěvky od sponzorů, členů spolku a naše další aktivity, například provoz občerstvení. Každý rok také pořádáme čtyři velké akce, na jaře Den matek, v srpnu Narozeniny parku, zářijové Farmářské trhy a pak Adventní trhy. Vydáváme i dobročinný kalendář. A také musím říci, že obyvatelé Žitavy berou ZOO za svoji, což dokázali velkou podporou například v době covidových restrikcí.Koutek malého ochránce přírody. (Kolečko na trus je bohužel mírně schované za stěnou přístřešku :-)Okukování zvířat a návštěvníků je vzájemnné.Co se pozemku týče, jste relativně rozlehlá zahrada. Kolik zaměstnanců se o zvířata a o servis návštěvníkům stará?

Pracuje zde zhruba dvacítka lidí, ale v přepočtu máme jen čtrnáct plných úvazků. Například na odpolední směnu tu zůstává jen jeden ošetřovatel a jeden pokladní. Máme pravidelně tři praktikanty na takzvaný Dobrovolný ekologický rok a jedno místo na náhradní vojenskou službu. Také se u nás mohou odpracovat sociální hodiny (pozn. red.: ekvivalent českých veřejně prospěšných prací).Další roztomilý domeček.Další roztomilé zvíře. Tentokrát dikobraz.Jak dlouho zde pracujete vy?  

Pracuji tu 33 let a mám rok do důchodu. Když jsem nastoupil, měl jsem na starosti technické věci a mojí touhou od začátku bylo to tady zkrášlit a zlepšit, ale ty možnosti, myslím i technologické, za tu dobu velmi pokročily. Takže takovýto umělecký vzhled ZOO získává někdy od roku 2000. Například tato recepce a hodně dalších věcí dostalo dnešní podobu až po povodni, která nás zdevastovala roku 2010. Pohádková stezka je zase produktem dřevosochařského sympozia a hodně věcí zde vytvořili různí pozvaní známí.V současné době vzniká nový herní koutek na téma voda.Abychom udělali tečku, jaké jsou vaše plány do budoucna nejen jako tvůrce zahrady?

Když jsme sbírali podněty, co vytvořit nového, tak kromě dalšího rozšíření dětských hřišť se ujal nápad vytvořit vodní hřiště. A já? Oficiálně mi zbývá rok do odchodu do důchodu. I v budoucnosti bych ovšem rád zůstal v případě zájmu ze strany nového vedení nějakým způsobem s parkem spjat. Snad budu mít více času se umělecky dále rozvíjet a třeba se i zde nadále realizovat. Těšilo by mne, kdyby myšlenka volnočasového zařízení pro rodiny i styl, v jakém je park proveden, zůstaly zachovány i po mém odchodu.Perlička na závěr. Firma Tillig Bahn, vyrábějící modelové železnice, letos uvedla na trh edici vagónů s fotkami ze žitavské ZOO. Ačkoliv to je drahý koníček, vagón přijde na 23€ a lokomotiva na dvě až tři stovky, zájem je takový, že firma bere předobjednávky.Děkuji za rozhovor     Text a foto Mad, podklady Darka