Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Další průmyslový areál v Liberci se promění v rezidenční čtvrť s 300 byty, třetina z nich už je rezervovaná

16. 10. 2022 | 12:25

Další průmyslový areál v Liberci se promění v rezidenční čtvrť. Zahrada Gallas vznikne na místě někdejší textilky v liberecké části Františkov a do tří let nabídne přes 300 bytů. Developer v příštím týdnu položí základní kámen a už teď je třetina bytů první etapy rezervovaná. Nová čtvrť je projektem společností Coop Development, Ungelt Partners, libereckého Stavebního bytového družstva Sever a Stavebního bytového družstva Praha.

zahradaGalasFrantiškov
Foto z FB Zahrada Gallas

"My jsme prodej zahájili 21. června, kdy jsme tady v Liberci otevírali výstavu o družstevní výstavbě," řekla ČTK Anna Ježková ze společnosti Coop Development. První etapa zahrnuje podle ní 96 družstevních bytů, kde zájemcům stačí složit 20 procent ceny bytu a složit jednorázový členský příspěvek 50.000 korun. Ceny začínají od 2,928 milionu korun za 1+kk o rozloze 38 metrů čtverečních, kde zájemci stačí zaplatit včetně členského příspěvku družstvu 636.000 korun a zbytek pak bude splácet ve formě nájmu 30 let.

Projekt zástavby území mezi Švermovou a Vysokou ulicí představili investoři poprvé v roce 2009, kdy žádali změnu územního plánu. Pozemek byl původně určený jen pro průmyslovou výrobu, a proto bylo třeba jeho určení změnit. Prostor pro výstavbu je rozdělený na jižní a severní část oddělenou Františkovským potokem. Tok pozemek protíná, dnes ho ale skrývá potrubí. Projekt počítá s otevřením koryta potoka a rekultivací prostoru.

Domy navržené anglickým studiem Chapman Taylor vycházejí z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. V areálu bude sedm domů maximálně o šesti podlažích. "Chceme vybudovat místo, které nebude žádným anonymním sídlištěm. Domy obklopí zahrada pro odpočinek místních obyvatel. Ti v okolí svého domova najdou dětské i workoutové hřiště, grill pointy, hřiště na pétanque, plácek na jógu, relaxační zónu pro odpočinek, nebo servis point pro kola a mnoho dalšího. Děti si mohou hrát venku mezi domy na hřišti bez obav, že je porazí auto," doplnila Ježková.

Ve stotisícovém Liberci nejde o první podobný projekt, v létě dokončili investoři rezidenční komplex s 300 byty na místě bývalých Montážních závodů v centru města. Podělili se o něj tři investoři - Projekt Oáza v centru nabídl 114 družstevních bytů a dalších 84 bytů bylo do vlastnictví v Rezidenci Nábřeží. V obou případech byly byty dávno před dokončením vyprodané. Před pár dny otevřeli poslední část projektu - Rezidenci RoSa, která nabízí komunitní bydlení pro seniory v 98 nájemních bytech. Obsazená je více než polovina.

čtk