Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do zahřívacího kola participativního rozpočtu chce vedení Liberce poslat prvních pět milionů korun

05. 09. 2019 | 10:07

  Liberecká radnice letos v září odstartuje první ročník participativního rozpočtování. Poprvé v historii tak budou občané rozhodovat o využití části městského rozpočtu. Budou sami navrhovat a svým hlasováním podporovat projekty, které radnice následně zrealizuje.

LBC pros18 02
ilustrační foto

Na tyto projekty plánuje město Liberec vyčlenit ze svého rozpočtu 5 milionů korun. Rada města nyní schválila pravidla a harmonogram participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Liberec. Jednat o tom budou ještě zastupitelé.

V nejbližších dnech bude zprovozněna webová stránka, prostřednictvím které mohou Liberečané v říjnu podávat své návrhy a nápady, jak vylepšit své okolí a různá veřejná místa v Liberci. U podaných projektů bude město posuzovat proveditelnost. Tedy například, zda realizaci projektu nebrání nějaká technická či právní překážka, případně jiný záměr města.

V březnu příštího roku pak občané města v hlasování rozhodnou, které projekty město zrealizuje. Následně budou prezentovány výsledky hlasování a bude stanoven finální seznam vítězných projektů a začne se s jejich realizací. Zavedením participativního rozpočtu se radnice snaží vtáhnout Liberečany do rozhodování o veřejných financích a rozvoji města.

TZ MML