Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

DPMLJ testuje zaměstnance na covid na třech místech - v garážích, na terminálu a ve vozovně

17. 01. 2022 | 12:06

AKTUALIZOVÁNO: Už brzy ráno začalo dnes testování na koronavirus v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, který zajišťuje městskou hromadnou dopravu ve stotisícovém krajském městě a také spojení do blízkého okolí. Vzhledem k roztříštěnosti pracovišť se dnes testovalo na třech místech - v autobusových garážích, ve vozovně tramvají a na terminálu městské dopravy, kde se bude ještě odpoledne testovala další směna. Celkem dnes testováním prošlo 156 lidí, řekla dnes ČTK mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

MHDzima
archivní foto libereckého terminálu MHD

Ode dneška musejí firmy své zaměstnance povinně dvakrát do týdne testovat na covid-19. Nový režim by měl fungovat dva až tři týdny. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek řekl, že bude spokojený, pokud začátkem tohoto týdne bude pod 20.000 pozitivně testovaných antigenním testem a do pátku se počet nedostane přes 50.000. Liberecký dopravní podnik nakoupil pro nejbližší období 4600 testů, měsíčně firmu testování přijde zhruba na 50.000 korun. Na test mohou zaměstnavatelé čerpat příspěvek 60 korun z fondu prevence zdravotních pojišťoven.

Pracovníci THP se podle Poršové testují samotesty, ostatní testuje speciální tým zaměstnanců. "Testovat jsme začali už v minulém týdnu, protože bychom to vzhledem k počtu řidičů nestihli," doplnila mluvčí. Všechny testy podle ní dnes vyšly negativně a nikdo z pracovníků nemusel opustit pracoviště. Podnik je ale podle Poršové připraven i na to, že by někdo mohl být na koronavirus pozitivní. "My máme standardně připravené zálohy a v tomto období jsou ještě posílené, a jsou připraveni i pracovníci na pozicích THP, kteří mají řidičská oprávnění a jsou schopni okamžitě nahradit pozitivní kolegy," dodala.

Liberecký dopravní podnik zaměstnává 425 lidí, z toho je 210 řidičů autobusů a tramvají a 11 dispečerů. V současné době chybí podle Poršové kvůli nemoci zhruba 20 lidí, s koronavirem jsou ale v pracovní neschopnosti jen jednotlivci. "Provoz to zatím neomezuje, ale jedeme na hraně," doplnila. Podnik podle ní má připravený krizový plán pro případ vyšší nemocnosti, prioritou je zachování rozsahu městské dopravy, při velkém výpadku řidičů by se ale podle Poršové musela doprava začít omezovat.

Velké problémy se zajištěním dopravy měl už před Vánoci a také po Novém roce krajský dopravce ČSAD Liberec na Českolipsku. Firma převedla do České Lípy zálohy z Liberce, pomohli i důchodci a tři řidiče na výpomoc poskytl i konkurenční BusLine, který jezdí na Jablonecku a Semilsku. Řidiči chybí všem dopravcům, zatím se daří jízdní řády dodržet, za volant ale usedají i lidé z vedení a dispečeři.

"Nedostatek řidičů může v krátké době ochromit ekonomiku celého státu, lidé se nedostanou do práce," varoval již dříve před možným ohrožením dopravy kvůli koronaviru majitel BusLinu Jakub Vyskočil. Dnes v kraji vyjely spoje podle jízdních řádů, zajištěním dopravy se ale podle radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) zabýval i krajský krizový štáb. "Tento týden budeme připravovat variantní řešení jízdních řádů tak, abychom zajistili spoje do zaměstnání a do škol," řekl ČTK Richter. Zbytné spoje by podle něj v případě, že budou chybět řidiči, kraj zrušil.

čtk