Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dvacet let oslaví liberecká Krajská vědecká knihovna skromně. Kvůli covidu 

06. 03. 2021 | 8:09

Dvacet let od doby, kdy uvítala první čtenáře, slaví stavba Krajské vědecké knihovny v Liberci. Stalo se tak 8. března 2001. Za uplynulé dvacetiletí prošla liberecká knihovna řadou proměn, které nyní veřejnosti představí formou výstavy.  Kvůli aktuální koronavirové pandemii se oslava uskuteční v komorní podobě.

knihovnazzevnitř
archivní foto

„Výstavu bychom rádi zahájili 8. března v 17 hodin krátkou vernisáží za přítomnosti zástupců Libereckého kraje a statutárního města Liberce.  Současná epidemická situace nám dovolí pouze online přenos ze zahájení a poté virtuální vystavení panelů,“ dodala ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Jádro expozice tvoří deset panelů, které pracovníci knihovny vytvořili už k desátému výročí. Mapují zahájení a průběh stavby, otevření knihovny a její činnost v prvních letech. „Výstavu pravidelně doplňujeme o další panely, k původním deseti  tak přibyla témata, jakými jsou například péče o knihovny v regionu, nová média, knihovna bez bariér, zahraniční spolupráce a další,“ přiblížila Konvalinková.

Budova knihovny nese podtitul Stavba smíření. Architektonickou soutěž na stavbu knihovny vyhrál návrh Radima Kousala z architektonické kanceláře SIAL Liberec. Slavnostní symbolické položení základního kamene Stavby smíření se na místě Němci vypálené židovské synagogy v Liberci uskutečnilo 16. prosince 1997.

„Duchovní matkou knihovny v jejím zcela nadčasovém pojetí je bývalá ředitelka Věra Vohlídalová. Dáma, která měla jasnou vizi, která nebyla v té době rozhodně obvyklá. Šla za ní a dosáhla stavby knihovny, která i dnes vypadá, jako by byla otevřená před pár týdny. Stejně tak drží krok s dobou i knihovníci, kteří v ní pracují,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Slavnostnímu otevření knihovny v březnu 2001 předcházelo tříměsíčním stěhování knihovního fondu, rukama knihovníků prošel zhruba 1 milion knih. Na jejím financování se podílely české i zahraniční instituce – Česká republika, Evropská unie, vláda Spolkové republiky Německo, Česko-německý fond budoucnosti, švýcarský kanton St. Gallen a jiní.

LK/Jan Mikulička