Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Festival Benátská! nabídl v pátek večer zahraniční hvězdy Suzi Quatro, Slade a Scooter

27. 07. 2024 | 5:42

Festival Benátská! dnes v libereckém sportovně rekreačním areálu Vesec nabídl tři zahraniční hvězdy letošního ročníku. Jako poslední z nich mnohatisícový dav pobavila německá skupina Scooter, která na hudební scéně působí přes 30 let. Další zahraniční hosté Benátské! za sebou mají ještě delší uměleckou kariéru.

benátská suzi 080A5634
Foto: Denisa Albaniová

Čtyřiasedmdesátiletá americká rocková zpěvačka Suzi Quatro i britská glamrocková skupina Slade jsou na scéně dvojnásobně dlouhou dobu. Spolumajitel festivalu Petr Pečený ČTK řekl, že dnes na festival zavítalo 17.000 lidí, pořadatelé očekávají letošní účast rekordní.

Německá taneční skupina Scooter, pro mnohé hlavní hvězda dnešního programu, rozhýbala svou hudbou ovlivněnou styly, jako jsou rave, trance, dance, techno a evropský diskotékový pop, tisíce nadšených fanoušků. Vystoupení plné jednoduchých melodií a výrazných rytmů blonďatý frontman H. P. Baxxter otevřel skladbami Rave & Shout a Maria (I Like It Loud). Světelnou a pyrotechnickou show doplnili vedle dalších členů Scooteru, klávesistů Jay Froga a Marca Bloua, čtyři tanečnice měnící téměř po každé písni své oblečení. Průkopníci taneční hudby Scooter během své třicetileté kariéry natočili mnoho úspěšných písní. Dnes z nich v Liberci nabídli například How Much is the Fish? nebo Hyper Hyper.

Suzi Quatro dorazila s baskytarou tradičně zavěšenou až téměř u kolen a koncert zahájila skladbou The Wild One, jejímiž autory jsou hitmakeři 70. let Mike Chapman a Nicky Chinn. Spokojenému publiku všech generací nabídla převzaté písně Rockin' in the Free World od Neila Younga nebo Bad Moon Rising z repertoáru Creedence Clearwater Revival. Umělkyně, která už v roce 1979 vystoupila v pražské Sportovní hale v tehdejším Československu, rozezpívala přítomné skladbou Stumblin' in, kterou před lety nazpívala s Chrisem Normanem z kapely Smokie. Ten měl vystoupit na loňském ročníku Benátské!, ale na poslední chvíli účast ze zdravotních důvodů zrušil. Na závěr se Suzi Quatro ještě blýskla dlouhým sólem a svými největšími hity Can the Can a If You Can't Give Me Love.

Slade, kteří byli v době své největší slávy komerčně nejúspěšnější skupinou ve Velké Británii, si pro Benátskou! připravila své známé písně. Z jejich původní sestavy zbyl v kapele pouze kytarista Dave Hill, skupině však zůstala darebácká image, ke které přispívají i pravopisné chyby a chuligánský slang v názvech písní jako Coz I Luv You nebo Cum On Feel The Noize. Hillovi k jeho výročí 60 let na pódiu spoluhráči věnovali píseň Everyday. Publikum si s kapelou s chutí zazpívalo stadionové refrény Run Runaway a Far Far Away a v závěru se mnozí dojali při baladě My Oh My.

Druhý festivalový den otevřela ostravská kapela Buty, která na závěr svého vystoupení zařadila svůj první hit Vrána z roku 1992. Žánrovou bohatost Benátské! dokumentovalo vystoupení speed metalové ostravské skupiny Salamandra na jedné z vedlejších scén v době, kdy na hlavním pódiu koncertoval se svými popovými písněmi Michal Hrůza. Tisíce posluchačů, kteří si zpívali jeho texty, přilákal i progresivní Ben Cristovao, který do své tvorby zahrnuje hip hop, R&B, pop i disco.

Program v Hudebním stanu odstartovala dívčí formace Vesna, která se zúčastnila se skladbou My Sister's Crown soutěže Eurovize, kde skončila na desátém místě. V Hudebním stanu vystoupila i držitelka Ceny Anděl jako sólová interpretka, česká zpěvačka a textařka s arménskými kořeny Pam Rabbit.

Mnoho posluchačů přilákala i vystoupení formace Divokej Bill a nové sestavy heavymetalové skupiny Citron se zpěvákem Ladislavem Křížkem, se kterou jako host vystoupila zpěvačka Tanja. Program závěrečného dne Benátské!, který nabídne 28 koncertů, zahájí v sobotu ve 12:30 písničkář a herec Jiří Schmitzer. Z tuzemské domácí scény vystoupí mimo jiných kapely Wohnout nebo Čechomor, pro příznivce tradiční české popové scény zazpívá Marie Rottrová. Benátská! dává tradičně prostor i zástupcům mladé české scény. V sobotu se představí také Yzomandias a Nik Tendo, písničkářka Sima nebo jihlavská skupina 58G, která si loni odnesla cenu Anděl za rapové album roku City Park.

čtk