Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Galerie v Liberci otevře s třemi novými a třemi prodlouženými výstavami. Uzavřená byla kvůli koronaviru deset týdnů

21. 05. 2020 | 17:20

S třemi novými a třemi prodlouženými výstavami se otevře příští týden Oblastní galerie v Liberci. Uzavřená byla deset týdnů kvůli pandemii koronaviru. Přístupná bude od úterý 26. května a najednou bude moci být uvnitř maximálně 100 lidí. Novinářům to řekl ředitel galerie Jan Randáček.

Foto: Mad
Foto: Mad

"Není to velký problém. V den se špatnou návštěvností máme za celý den 20 až 30 návštěvníků. Když máme čtvrtek, kdy je vstup zdarma, a nebo víkend, tak to kolísá mezi 300 až 500 návštěvníky, ale aby bylo 100 lidí najednou, by bylo hodně výjimečné," uvedl Randáček. Návštěvníci by měli podle něj dodržovat dvoumetrové odstupy a ústa i nos mít zakryté rouškami. Na pokladně si budou moci vzít jednorázové gumové rukavice.

V hlavním výstavním sále začne v úterý interaktivní výstava nazvaná Interference. Jejím autory jsou Josef Šafařík, Adéla Bébarová a Dávid Sivý. Instalace v bývalé bazénové hale odkazuje i na předchozí využití budovy, což bývaly lázně, a hraje si také s vnímáním návštěvníků. "Horizontální grafické vzory vycházejí z architektonického detailu podlahy a jsou navrženy tak, aby u pozorovatele navodily pocit nejistoty a dezorientace," uvedl Šafařík. Hlavním motivem je pomyslná vodní hladina, kterou vytváří interferenční plachta natažená několik metrů nad zemí ve dvou vrstvách přes celý sál. "Rozděluje prostor na temný svět pod ní a světlý nad ní," dodala kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová. Sochařka Bébarová vytvořila s využitím 3D tisku ve velkém okně ve druhém podlaží bazénové haly pomyslné světelné paprsky. Díky využití zrcadlení a dalších optických jevů to má navodit dojem mihotání odlesků od hladiny vody v bazénu zčeřené koupajícími se diváky.

Protikladem této multimediální instalace bude ve vedlejším sále komorní výstava devíti obrazů z počátku 20. století českého Němce Eugena von Kahlera. Třetí novou výstavou bude autorská výstava Marie Lukáčové nazvaná Sirena živa. Mladá umělkyně, finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2019, v Liberci představí díla na pomezí hudebních videoklipů s tématy zaměřenými na popkulturu, tělesnost či ekologický aktivismus.

Až do konce srpna galerie prodloužila tři výstavy, které má v expozici od konce ledna. Na jedné jsou kresby Živlů od chrastavského rodáka z 19. století Josefa Führicha, na další díla 13 autorů jako pocta Zdeňkovi Sýkorovi, představiteli geometrické abstrakce. Rozmanitá je i výstava Podstata malby Adriana Altmana, Matyáše Maláče a Víta Svobody. Založená je na kombinaci maleb, na stěnách zavěšených objektů a kreseb.

čtk