Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Galerie v Liberci vystavuje díla Baiera a Lomové, jde o kombinaci zvuku a ticha

07. 03. 2024 | 18:27

Protipólem zvuku a ticha jsou dvě nové výstavy Oblastní galerie Liberec. Na jedné jsou monumentální díla rakouského umělce Jana Baiera a na druhé velkoformátové realistické a barevné obrazy Ivany Lomové. Se zvukem pracuje rakouský tvůrce a s motivem ticha česká malířka. Novináře dnes o tom informovali kurátoři a autoři výstav.

galerie lomová 428618802 818574683620529 5898630908395265154 n
Foto - zdroj: FB/Oblastní galerie Liberec

Stěžejním dílem na Baierově výstavě je kineticko-zvuková instalace Hörkurven (Křivky sluchu), kterou vytvořil před sedmi lety. Na 12 metrů dlouhé ose je zavěšeno 16 válcových kyvadel se závažím a jediným impulzem se dají rozkývat. "Mají různý rozkyv, takže to není jednotný pohyb, ale ten pohyb naopak vytváří linii, která se v průběhu času různě vlní," řekla kurátorka výstavy Daniela Kramerová. Pohyb kyvadel je navíc doprovázený proměnlivým zvukem. "Protože ta závaží pomocí klavírních kladívek ozvučují různě naladěné zvukové trubice, které zní jako kostelní zvony," dodala Kramerová.

Galerie pro výstavu Baiera vyčlenila svůj hlavní výstavní prostor, takzvanou bazénovou halu a její ochoz. "Ten výstavní prostor se mi líbí moc. Když jsem do něj poprvé přišel, tak jsem si říkal, jestli tam mám vůbec ještě něco přidávat," řekl Baier.

Výstava jeho děl nazvaná Sound Shapes potrvá do 26. května, v Česku vystavuje Baier potřetí. Na některá jeho díla si mohou návštěvníci galerie i sáhnout, například mohou zahrát nějakou melodii na velké harfě či za pomoci speciálního stroje vytvořit obrazec v písku.

Foto - zdroj: FB/Oblastní galerie LiberecAč to nebyl původně záměr, Baierova výstava ovlivňuje i tu druhou, která jí je motivem ticha protipólem a která je v prostoru pod bazénovou halou. "Trochu se nám to modifikovalo. Když se rozezní Křivky sluchu nahoře, tak to zní nádherně. Jsou to takové kostelní zvony. A když přijdete dolů do podbazénové haly, tak skutečně máte pocit, že z nějaké dálky zní zvon z kostela. Je to velice krásné, ale ticho to už v tu chvíli opravdu nepřipomíná. Ale myslím, že ten meditativní prvek tam bude pořád," uvedla kurátorka výstavy obrazů Jana Farská Hájková.

Podle Lomové je malířství samo o sobě tiché a takový pocit mohou vzbuzovat i její díla. "Mám ty obrazy takové klidné, soustředěné a nejsem žádná gestická akční umělkyně," řekla. Na výstavě Ticho má malby z cyklů Pod dekou (2000), Samota (2009), Kavárny (2010), Cestující (2012) nebo Praha (2021). "Ivana Lomová je pražská malířka, která tvoří technikou oleje na plátně už zhruba přes 20 let. A to je v podstatě také doba, kterou nějakým způsobem průřezově na výstavě zobrazujeme," dodala kurátorka. I tato výstava potrvá do 26. května.

čtk