Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jedním z cílů Týdne s Tulipanem je boření mýtů a stigmat vůči lidem s duševním onemocněním

24. 11. 2023 | 10:37

Pod heslem „Spolu rozkveteme“ připravuje Sdružení TULIPAN již 13. ročník Týdne s TULIPANEM, který se uskuteční od 4. do 8. prosince v rámci adventních trhů před libereckou radnicí. Kromě bohatého kulturního programu na náměstí Dr. Edvarda Beneše bude cílem akce boření mýtů a stigmat vůči lidem s duševním onemocněním.

tulipanAkce
Foto z www.facebook.com/sdruzenitulipan.zs

I proto Sdružení TULIPAN otevře prostory Komunitního centra ve Frýdlantské ulici naproti ZUŠ, kde se denně budou konat přednášky, diskuzní panely a individuální konzultace pro širokou veřejnost, a to nejen na téma duševního zdraví. V rámci nabitého programu dojde i na ustanovení dalšího českého rekordu a promítání v Kině Varšava.

Kapely, Mikuláš a bublinkový rekord na adventních trzích

Týden s TULIPANEM bude jako obvykle protkaný koncerty a vystoupeními na náměstí před radnicí, kam v úterý 5. prosince dorazí dokonce i Mikuláš s čerty a anděly. Návštěvníci se během týdne mohou těšit na tři nejúspěšnější kapely z letošního ročníku TULIFESTU (Cigarette Pillowbag, Metanol, Vnitrublok) a řadu dalších interpretů včetně vystoupení absolventů z jablonecké Základní umělecké školy nebo Hudebního Studia Kokos. Speciálně pro děti budou připravené interaktivní vánoční hry.

A nebyl by to TULIPAN, kdyby nedošlo na další pokus o rekord. Tentokrát bude cílem zápis do České knihy rekordů v největším množství lidí praskajících bublinkovou fólii. „Bublinu vnímáme jako symbol křehké a krásné duše, která snadno může prasknout, v případě duše onemocnět. Symbolicky tak chceme poukázat na to, že o svou duševní kondici bychom všichni měli pečovat stejně jako o své fyzické zdraví,“ vysvětlila ředitelka Sdružení TULIPAN Zora Machartová.

K rekordu můžete přispět i vy sami. Stačí když v době od 10 do 18 hodin dorazíte na náměstí, v infostánku si vyzvednete kousek bublinkové fólie, popraskáte si a předáte nám ji. Hromadný pokus o rekord se uskuteční ve 13 hodin, takže když přijdete v tento čas, stanete se přímou součástí této mimořádné akce, kterou bude na místě monitorovat komisař pelhřimovské Agentury Dobrý den. Bublinkový čtvrtek pak v 18 hodin zakončíme velkou bublinkovou show.

V tradičním infostánku, kde budou k dispozici nastříhané bublinkové fólie, se v případě zájmu budete moct dozvědět vše o bezplatných sociálních službách a dalších aktivitách, které Sdružení TULIPAN nabízí.

Pestrý program v Komunitním centru TULIPAN

Doprovodný program Týdne s TULIPANEM bude letos nabitý přednáškami a konzultacemi pro širokou veřejnost. Dějištěm bude Komunitní centrum TULIPAN ve Frýdlantské ulici, kde zájemci zjistí, s jakými strastmi se potýkají klienti TULIPANU a zároveň získají širší povědomí o problematice duševních onemocnění a možnostech jejich řešení.

K dispozici budou individuální konzultace s psychoterapeutem, přednáška pro rodiče na téma vlivu digitálních médií na děti, přednáška k exekucím, diskuzní panel pro pedagogy, jóga, divadelní wokshop či arteterapie. TULIPAN nezapomněl ani na propojení české a ukrajinské komunity. České a ukrajinské ženy a děti budou společně tvořit vánoční pohlednice a přáníčka. Speciálně pro ukrajinskou komunitu bude připravena lekce Pilates. Všichni návštěvníci si zároveň budou moct prohlédnout nově vybavené prostory Komunitního centra, které budou v budoucnu Centrem duševního zdraví.

Snímek a beseda o autismu v Kině Varšava

Do letošního Týdne s TULIPANEM se letos zapojí také Kino Varšava, kde se v pátek 8. prosince uskuteční symbolická tečka za celým destigmatizačním týdnem. Od 16.30 hodin bude ve Varšavě k vidění kritikou oceňovaný snímek Víkendoví rebelové, který okouzlil celé Německo. Jde o příběh malého chlapce, který nezapadá do třídního kolektivu kvůli poruše autistického spektra. Navzdory vážnému tématu je ale snímek důvtipnou kombinací dramatu a komedie a na své si tu přijdou i příznivci sportovních filmů. Na promítání cca v 18.30 naváže tematická beseda s Lenkou Bittmanou z Národního ústavu pro autismus. Vstupné na film a následnou besedu v Kině Varšava činí 120 Kč.

Bistro TULIPAN připraví aktivity pro nejmenší

Program pro děti bude směřován především do Bistra TULIPAN v Kostelní ulici, kde se malí návštěvníci mohou těšit na vánoční dílničky, zdobení perníčků a keramiky, smyslohrátky nebo malování na obličej. Rodiče dětí budou moct ve čtvrtek a v pátek v době od 10 do 17 hodin v Bistru bezplatně využít individuální konzultaci s logopedkou. A protože bude před Vánocemi, dojde také na Ježíškovu zpovědnici.

Pro bližší informace k programu a přesné termíny vystoupení, přednášek, diskuzních panelů a dalších aktivit v rámci Týdne s TULIPANEM sledujte web www.sdruzenitulipan.cz a facebookový profil www.facebook.com/sdruzenitulipan.zs.

TZ Sdružení TULIPAN, z.s./Jan Vrabec, komunitní pracovník