Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jednorázové jízdenky v městské dopravě v Liberci od ledna zdraží z 20 na 24 korun

04. 11. 2020 | 15:50

V Liberci od ledna zdraží jednorázové jízdenky v městské hromadné dopravě (MHD) z 20 na 24 korun. Důvodem je propad tržeb v důsledku koronavirové krize spojený s úbytkem cestujících. Jen k září má dopravní podnik (DPMLJ) propad v tržbách na jízdném přes 40 milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

autobus Liberec 1 – mala
Ilustrační foto

"Naposledy se jízdné (jednorázové) zvyšovalo v roce 2013, kdy šlo z 16 na 20 korun. A od roku 2021, po sedmi letech, jde z 20 na 24, opět o čtyři koruny," uvedl Šolc. Liberecký dopravní podnik podle své výroční zprávy loni prodal včetně zlevněných zhruba pět milionů jízdenek a jejich podíl na tržbách z jízdného byl 52 procent. Cena předplacených kuponů na měsíc, čtvrtletí či rok se nezmění, podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) je využívá ve stotisícovém městě zhruba 30.000 lidí.

Šolc odhaduje, že zdražení jednorázového jízdného by dopravnímu podniku mohlo na tržbách přinést dalších deset až 12 milionů korun. "Pakliže zůstane počet cestujících na předcovidových číslech," upozornil náměstek. Podle něj je otázkou, zda nepřijdou příští rok další vlny pandemie, a není tak jisté, zda se cestující do veřejné dopravy vrátí.

Dopravní podnik se potýká s velkým úbytkem cestujících. Primátor uvedl, že zatímco před pandemií jezdilo týdně v Liberci autobusy až 530.000 cestujících a tramvajemi dalších 270.000, v době nouzového stavu je to méně než polovina. "Jsme na 330.000 z 800.000," dodal. V Liberci se nyní jezdí stejně jako na jaře podle prázdninových jízdních řádů.

Loni dopravní podnik v pátém největším městě v zemi přepravil 38,5 milionu cestujících. Jeho obrat přesáhl 555 milionů korun, z toho na tržbách získal skoro 143 milionů. Předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek už dříve uvedl, že na propad v příjmech reagovali šetřením a omezováním investic. Odložila se například rekonstrukce tramvajové tratě v Jánské ulici, méně se vydá i do oprav autobusových garáží. Dopravnímu podniku částečně vypomůže vyrovnat se s propadem i Liberec, který je jeho hlavní akcionář. Podle Šolce v úterý na radě města schválili příspěvek deset milionů korun. Loni Liberec poslal dopravnímu podniku na dotacích 275 milionů, pro letošní rok schválili zastupitelé příspěvek 309 milionů. Liberecký dopravní podnik provozuje 49 linek a ročně autobusy a tramvaje najezdí přes 3,9 milionu kilometrů.

čtk