Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kabinová lanovka na Ještěd je kvůli technické závadě mimo provoz

15. 09. 2021 | 8:34

AKTUALIZOVÁNO: Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci je od dnešního rána mimo provoz kvůli technické závadě na pohonu. Obnovit se ho podaří nejdřív ve čtvrtek kolem poledne. ČTK to dnes sdělil přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

lanovkakabinajested3
Archivní foto, Artur Irma

Vadné je čidlo, které hlídá otáčky motoru. A servisní firma pro lanovku ho na skladu nemá. "Čidlo asi mají až v Německu. Zkusíme tam dát nějaké provizorní. Když se to povede, tak začneme jezdit zítra kolem poledne," uvedl Štěpán. Pokud ne, hrozí, že lanovka zůstane mimo provoz i několik dnů.

Pokud kabinová lanovka na Ještěd nejezdí, bývá to obvykle kvůli silnému větru. To se stává zhruba patnáctkrát do roka. Kvůli technické závadě naposledy stála loni v prosinci, kdy se muselo vyměnit poškozené ložisko na takzvaném lanáči.

Kabinová lanovka na Ještěd je v provozu přes 85 let. Z vrcholu kopce nad Libercem je vidět na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. I díky slunečnému počasí v posledních dnech je nyní zájem o přepravu na vrchol podle Štěpána poměrně velký. "Kolikrát přijde i 1000 lidí ve všední den," dodal. Dolní stanice lanovky je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Kabiny dosahují rychlosti 36 kilometrů za hodinu, lanovka tak patří k nejrychlejším v zemi. Cesta mezi stanicemi vzdálených od sebe 1188 metrů trvá čtyři minuty.

čtk