Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Konference Rada mladších otevře v Liberci současná palčivá témata teenegerů

22. 11. 2023 | 18:50

Umí současní středoškoláci mluvit veřejně o tom, co je trápí? Ve čtvrtek 23. listopadu se o tom v Liberci přesvědčí účastníci 10. ročníku projektu meziškolní konference Rada mladších. Studenti ze středních škol a učilišť z celého kraje zde totiž vůbec poprvé představí svoje postoje k horkým tématům jako LGBT, deprese nebo hoaxy.

Akce se zúčastní také zástupci kraje, řada odborníků, školní psychologové, preventisti, učitelé a další pracovníci s mládeží.

Projekt, který byl dosud doménou hlavního města, se letos nově rozšířil do osmi krajů. Jeho poslední regionální zastávkou bude ve čtvrtek 23. listopadu Liberec. V Multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje se od 9:00 do 15:00 hodin sejdou na tři desítky prezentujících studentů. Budou muset sebrat odvahu a vystoupit se svojí prezentací před plným sálem a s mikrofonem čelit zvídavým dotazům, od lidí z pléna.

„Rok od roku jsou studenti dospělejší a chytřejší, ale současně zranitelnější. Proto je letošním ústředním tématem Rady mladších duševní zdraví,“ upozornila Jiřina Faloutová, ředitelka neziskové organizace Dělej co tě baví, která konferenci pořádá.

Přihlášení prezentující budou mít za úkol předvést publiku svůj příspěvek během deseti minut co možná nejatraktivněji. Jak zpracovat tematiku jinakosti a LGBT, kyberprostoru a dezinformací, umělé inteligence nebo vlastních zkušeností s duševní poruchou? Podle Jiřiny Faloutové na to neexistuje univerzální způsob. „Naším záměrem je propojit odlišné světy studentů odborných škol, gymnázií i učilišť, proto nehodnotíme formu prezentace. Pro nás je důležité, že vystoupí i studenti, kteří třeba zrovna ve školním světě nevynikají žádnou super schopností, ale nebojí se postavit před plný sál a obhájit svůj názor v následné řízené diskusi, která je neodmyslitelnou součástí akce a do níž se v Liberci zapojí řada renomovaných odborníků,“ zdůrazňuje Jiřina Faloutová.

Dobrý speaker totiž umí nejen dobře mluvit, ale také si své názory v diskusi obhájit. Prvními kritiky studentských týmů tak budou nejen jejich spolužáci, učitelé, ale také odborníci z praxe jako je Karel Šafr z Unicorn University, ředitel Eduin Jan Dolínek, Aleš Vaněk z organizace Semiramis, Lenka Schneiderová z organizace FOCUS Liberec. Studenty přijde pozdravit a konferenci zahájit i statutární náměstek hejtmana, Jan Sviták.

Účast na konferenci je užitečná a podnětná také pro školní psychology, preventisty, učitele anebo další pracovníky s mládeží. Může jim poskytnout nový pohled na to, jak účastníci vnímají současný svět i sebe sama. Jednotlivé prezentace mohou také pedagogové využít v hodinách jako podklad k diskusi na dané téma.

Meziškolní konference se v Liberci uskuteční ve čtvrtek 23. listopadu a moderovat ji bude respektovaný psycholog a terapeut Aleš Kuda. Živý přenos z konference je možné sledovat prostřednictvím youtube zde. Nejzajímavější příspěvky, které se ve Zlíně i na ostatních místech představí, budou prezentovány ve velkém finále 4. prosince také v Praze.

Konferenci organizuje nezisková společnost Dělej co tě baví, která zábavnou formou motivuje děti a mládež k pohybu, kreativitě a rozvíjení sebe sama. Rovnováhu mezi digitálním světem a fyzickou aktivitou staví na několika hodnotách: sociální rovnost, zdravý, slušný přístup k životu a ohleduplnost k přírodě. Hlavním partnerem projektu je Dům zahraniční spolupráce, partnery potom Evropská komise, Nadační fond Flamidia, Unicorn University a další. Záštitu převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a hejtmana Martina Půty. Mezi odbornými garanty jsou například společnosti EDUin, Nevypusť duši, Safer Internet Centrum a další.

Více informací o konferenci včetně časového harmonogramu a seznamu míst najdete na webu www.radamladsich.cz

TZ/Kateřina Martykánová, PR manažerka projektu