Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj podpoří deseti miliony korun divadlo F.X. Šaldy, Naivní divadlo, zoologickou a botanickou zahradu v Liberci

20. 05. 2020 | 14:45

Liberecký kraj se rozhodl dalšími deseti miliony korun podpořit kulturní organizace zřizované městem Liberec. Peníze jsou určené pro divadlo F.X. Šaldy, Naivní divadlo, zoologickou a botanickou zahradu. Novinářům to dnes řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Dotace mají organizacím pomoci v obtížné situaci, kdy kvůli opatřením spojeným s koronavirovou pandemií přišly za březen a duben o téměř 12 milionů korun na tržbách. Celkově propad tržeb do konce prázdnin odhadují na 30 milionů korun.

botanicka zmijovec4
Foto: Artur Irma

Liberecká divadla a zahrady mají nadregionální význam, i proto je Liberecký kraj podporuje každoročně dohromady zhruba 3,6 miliony korun. Loni poprvé přidal dalších deset milionů na investice, město Liberec na oplátku přispělo pěti miliony na investice Krajské vědecké knihovně, Severočeskému muzeu a Oblastní galerii, jejichž zřizovatelem je Liberecký kraj. V letošním roce ale krajské město na tento příspěvek mít nebude.

"Město Liberec výrazně doplácí na nerovný přístup v rozpočtovém určení daní a potýká se s historickým zadlužením, k tomu je nuceno ustát mnohamilionové propady tržeb ve svých organizacích. V případě některých městských organizací by dopad mohl být fatální. Uvědomujeme si jejich význam pro celý kraj, a proto jsme rozhodli o jednostranné pomoci," řekla Vinklátová.

Liberecký kraj podle ní poskytne městským organizacím dotaci do maximálně deset milionů, která pokryje nejvýše polovinu propadu jejich příjmů. "Věřím, že ani milovníci obou zahrad a obou divadel nenechají své oblíbené kulturní stánky na holičkách a budou se snažit dohnat to, co za uplynulé měsíce zmeškali," dodala Vinklátová.

Stotisícový Liberec očekává letos kvůli koronavirové pandemii a následnému útlumu ekonomiky propad daňových příjmů o zhruba 220 milionů korun. O další miliony přijde krajské město kvůli omezení parkování nebo hazardu. Celkově čeká primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) propad příjmů o čtvrt miliardy korun. Podpořit musí město nejen divadla a zahrady, na 30 milionů korun odhadly své ztráty také sportovní organizace provozující plavecký bazén a městský sportovní areál, nižší tržby bude mít ale například i dopravní podnik.

čtk