Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj přispěje divadlům v Liberci pěti miliony korun na moderní vybavení a nástroje

05. 04. 2024 | 13:50

Divadlům v Liberci přispěje kraj pěti miliony korun na pořízení nového vybavení a nástrojů. Divadlo F. X. Šaldy díky tomu pořídí třeba nový osvětlovací pult a mikroportový systém nebo techniku pro open air představení, řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecká divadla patří městu, mají ale nadregionální význam, i proto Liberecký kraj přispívá na jejich provoz a od roku 2019 také na investice.

divadlo Liberecké divadlo, foto  Artur Irma
Liberecké divadlo, foto_ Artur Irma

Na činnost divadel přispívá kraj dvěma miliony korun, peníze jsou určené pro Šaldovo divadlo a také pro Naivní divadlo. "Rozhodli jsme se také podpořit divadelní festival Modrý kocour v Turnově, a to částkou 100.000 korun, prezentaci Naivního divadla v Japonsku částkou 70.000 korun a dopravu dětí na představení 200.000 korun," doplnila Vinklátová. Do Japonska poveze podle ní Naivní divadlo úspěšné představení "ŠŠŠŠ. ŠŠŠŠ. Hůůů. HAF!".

Více než milion korun dal kraj už počátkem roku na provoz a investice libereckému Naivnímu divadlu, teď jsou peníze určené hlavně divadlu F. X. Šaldy. "Divadlo pořídí za peníze od kraje nový osvětlovací pult a mikroportový systém pro Malé divadlo. V letošním roce by také mělo dojít k výměně dvou nástrojů pro divadelní orchestr – lesní roh a hoboj, to jsou statisícové položky. Divadlo pořídí i zvukovou a osvětlovací techniku pro open air představení a pro zájezdy, která umožní pořádat venkovní akce bez nákladů na pronájem tohoto zařízení," dodala náměstkyně.

Město Liberec naopak přispívá 25 miliony korun ročně na investice a opravy v zoologické a botanické zahradě, které od ledna 2022 převzal od města do správy Liberecký kraj. Zahrady patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Město výměnou ke stejnému datu převzalo domovy seniorů ve Vratislavicích nad Nisou a Františkově, kde 80 procent klientů pochází z krajského města.

čtk