Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajští radní navzdory protestům schválili sloučení dvou středních škol: liberecké textilní a strojní průmyslovky

17. 05. 2023 | 15:25

AKTUALIZOVÁNO: Po jednání s pedagogy, rodiči, studenty i zástupci sociálních partnerů schválili radní Libereckého kraje sloučení dvou libereckých průmyslových škol - textilní a strojní a elektrotechnickou. Škola pod společným názvem Střední průmyslová škola Liberec by měla vzniknout od 1. července letošního roku. Rozhodující slovo ale budou mít krajští zastupitelé, kteří se sejdou 30. května, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Textprotestskola2
Smuteční pochod v čele s rakví vyšel 2. května od budovy Střední průmyslové školy textilní v Liberci. Desítky studentů v černém, ale i pedagogové školy a rodiče demonstrovali proti plánovaným změnám na středních školách, které chystají radní Libereckého kraje. Foto z 2.5.2023 Artur Irma

Celý záměr sloučení dvou libereckých průmyslovek ještě musí schválit krajské zastupitelstvo, předpokládaný termín projednávání je stanoven na úterý 30. května v 16:15 hodin.

Zdroj: TZ LK

"Cílem je zachovat na textilní škole obory textilnictví a oděvnictví, tím dalším cílem je ale v rámci sítě středních škol v Libereckém kraji nabídnout možnost všeobecného vzdělávání v širších možnostech než doposud, abychom od příštího školního roku mohli na škole otevřít technické lyceum," doplnil náměstek pro školství Jiří Čeřovský (ODS). Na textilní průmyslovce by tak měli příští rok na podzim otevřít po jedné třídě oborů oděvnictví a textilnictví a dvě třídy technického lycea.

Právě strojní průmyslovka má už s technickým lyceem zkušenosti, studenty už má ale jen ve třetím a čtvrtém ročníku, v posledních dvou letech třídu lycea neotvírala z kapacitních důvodů. Místo lycea otevřela druhou třídu zaměřenou na informační technologie. Ředitelem spojené školy bude ředitel strojní průmyslovky Jaroslav Semerád. Jedna třída lycea by podle něj měla být zaměřena na multimédia, webové aplikace, 3D tisk a průmyslový design, ta druhá na kybernetickou bezpečnost. Posílit chce také technické zaměření oboru textilnictví s větším důrazem na strojírenství.

"I v té spojené průmyslovce budou mít textilními obory samostatnou školskou radu tak, aby ze strany sociálních partnerů byla kontrola nad zaměřením těch oborů," řekl Půta. Škola by se podle něj měla zaměřit na větší propagaci nejen textilních oborů, ale i lyceí. Pro školní rok 2024/2025 se podle hejtmana vzdělávací program měnit nebude, což poskytne čas k diskusi s technickou univerzitou a Asociací textilního-oděvního-kožedělného průmyslu o případných změnách v textilních oborech. Zlepšit by se měla spolupráce textilní průmyslovky s univerzitou.

Střední průmyslová škola textilní v Liberci oslavila loni 170 let od založení, dnes je jedinou školou v České republice vyučující maturitní obor textilnictví. V oboru si mohou studenti ve třetím ročníku volit zaměření na technické textilie nebo textilní design. Druhým maturitním oborem, který škola nabízí, je oděvnictví se zaměřením na oděvní tvorbu a styling. Otevření tříd lyceí by podle Hejtmana mělo pomoci lépe využít areál textilní školy, který je dnes využit sotva ze 40 procent, textilní obory studuje aktuálně na škole 186 mladých lidí.

Zatímco na obory strojní průmyslovky se hlásí až dvojnásobek zájemců, než mohou přijmout, textilní průmyslová škola bere téměř každého, kdo se přihlásí. V letošním roce plánovala škola otevřít po dvou třídách v každém z oborů, to je 120 studentů. Na oděvnictví se hlásilo 54 dětí, přijali 48, ke zkouškám na textilnictví přišlo 34 dětí, jednoho nepřijali. Ne všichni ale nastoupí, škola proto vypsala druhé kolo, přijme 41 studentů do oboru textilnictví a 25 míst má v oboru oděvnictví, zjistila ČTK na Informačním a vzdělávacím portálu Libereckého kraje EDULK. Přihlášky je možné podat do 19. května.

čtk

Studenti liberecké textilní průmyslovky demonstrovali proti plánovaným změnám

Smuteční pochod v čele s rakví vyšel 2. května od budovy Střední průmyslové školy textilní v Liberci. Desítky studentů v černém, ale i pedagogové školy a rodiče demonstrovali proti plánovaným změnám na středních školách, které dnes projednávali radní Libereckého kraje. Vedení kraje plánuje posílit všeobecné vzdělávání a přidat chce i technická lycea. Protestní průvod s hesly "neberte nám textilku" nebo "neberte nám ředitelku" prošel městem ke krajskému úřadu.

Liberecký kraj své záměry ještě nepředstavil a už se proti nim objevila i petice. Studenti, jejich rodiče a zaměstnanci Střední průmyslové školy textilní v Liberci sbírají podpisy pod petici, v níž nesouhlasí s návrhem zřizovatele školy (kraje) s odvoláním Jany Kočí z funkce ředitelky školy a s následnou reorganizací školy. Na internetu ji už podepsalo přes 2300 lidí. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) dostal i dva otevřené dopisy, v nichž autoři plány na reorganizaci odmítají.

"Je s podivem, že máte v úmyslu odvolat ředitelku školy, první od roku 1989, která za velmi krátké působení ve své funkci dokázala zviditelnit textilní školu v celé ČR. Upevnila její důležitost a nenahraditelnost ve středním školství. Škola pod jejím vedením hraje významnou roli v průmyslovém odvětví," uvedla v otevřeném dopise za Sdružení rodičů, studentů a přátel školy při SPŠ textilní v Liberci Slavomila Bradáčová.

Hejtman Půta protestující ujistil, že kraj neplánuje zrušit textilní obory, které škola vyučuje, nabídku studia na škole chce ale rozšířit o dvě třídy technického lycea. "Máme jako kraj méně všeobecného vzdělání, než je průměr České republiky. Je potřeba také říct, že tady máme dvě přeplněná gymnázia, přeplněnou školu strojní a elektrotechnickou, momentálně taky jednu přeplněnou stavební průmyslovku a pak máme střední průmyslovou školu textilní, jejíž naplněnost byla v letošním ročníku 37 procent," řekl. Textilní obory studuje aktuálně na škole 186 mladých lidí.

Střední průmyslová škola textilní v Liberci oslavila loni 170 let od založení, dnes je jedinou školou v České republice vyučující maturitní obor textilnictví. V oboru si mohou studenti ve třetím ročníku volit zaměření na technické textilie nebo textilní design. Druhým maturitním oborem, který škola nabízí, je oděvnictví se zaměřením na oděvní tvorbu a styling. Studenti, ale i pedagogové se obávají o budoucnost školy a textilních oborů. Kraj chce ale podle Půty textilní obory zachovat, studenti, kteří na školu nastoupili, podle něj své obory také na škole dokončí.

Kraj původně uvažoval o přesunu oděvnictví jinam, po konzultacích s odborníky od toho ale upustil, oba obory zůstanou v historické budově v Tyršově ulici a přibudou k nim ještě dva obory technického lycea. Textilku chce ale kraj organizačně spojit se střední školou strojní a elektrotechnickou a to se nelíbí ředitelce, pedagogům, studentům ani jejich rodičům.

"Tady se mluví o zachování oboru textilnictví a přitom se ruší Střední průmyslová škola textilní v Liberci. V současné době je školní vzdělávací program oboru textilnictví nastaven v souladu a ve spolupráci s textilními firmami. Co se týká oboru oděvnictví, nedokážu si dost dobře představit, jak bude fungovat pod střední průmyslovou školou strojní, elektrotechnickou a textilní," řekla Kočí. Textilní obory jsou podle ní nastavené v souladu s požadavky trhu práce, na dotaz ČTK ale přiznala, že v oboru zůstává jen zhruba desetina absolventů.

Podle expertů kapacity středních škol se všeobecným vzděláváním v České republice, tedy hlavně gymnázií, nerostou přiměřeně k počtu zájemců. V Česku tvoří všeobecné obory zhruba 30 procent, v Evropské unii je podle Eurostatu 51,3 procenta středoškoláků právě na gymnáziích a všeobecných oborech. V Libereckém kraji je podle statistik podíl studentů gymnázií ještě nižší, než je průměr ČR. Ve školním roce 2021/2022 studovalo na středních školách v kraji 16.581 mladých lidí, z toho 4025 na gymnáziích, to je zhruba 24 procent.

čtk z 2. května t.r.