Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec a jeho partneři signovali smlouvu ke klimatické neutralitě. Má přispět k lepšímu životu

13. 09. 2024 | 8:33

Zástupci vedení Liberce ve čtvrtek podepsali se svými partnery smlouvu k projektu 100 klimaticky neutrálních a chytrých měst do roku 2030. Memorandum, k němuž se spolu s městem přihlásil také Liberecký kraj, řada institucí, včetně škol, soukromých firem a zástupců neziskového sektoru, například Člověka v tísni a Spolku pro estetiku veřejného prostoru, vnímají signatáři dokumentu jako příležitost, jak začít řešit některé výzvy v oblasti snižování CO2 a postupného směřování ke klimatické neutralitě.

LBkrizovatka1jungmanIrma
Liberec, archivní foto

Inciativu Liberce, který je jediným českým městem v tomto mezinárodním projektu, podporují na celostátní úrovni také Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Technologická agentura ČR a další významné instituce, včetně evropské platformy NetZeroCities.

„Od roku 2022 se účastníme evropské iniciativy ´Mise 100 klimaticky neutrálních a chytrých měst´ a jsem ráda, že se nám podařilo Klimatickou smlouvu připravit a spolu s akčním a investičním plánem také podepsat. Tyto materiály nyní předložíme Evropské komisi k validaci, na základě níž bychom měli obdržet tzv. Mission Label, což nám přinese finanční a technickou podporu,“ říká náměstkyně primátora Liberce pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová.

Liberec už před časem získal pozitivní zpětnou vazbu od Evropské komise a věří, že má významnou šanci zmíněnou certifikaci získat.

„Úspěch této mise by vedl ke zlepšení kvality ovzduší, snížení hluku a řešení sociálních problémů, jako je například energetická chudoba. Město plánuje využít granty a podporu od EU mimo jiné pro dosažení svých klimatických cílů a zapojení soukromých investorů do realizace klíčových projektů,“ dodává náměstkyně Šárka Prachařová.

Podle ní město zároveň aktivně připravuje projekty na budování komunitní energetiky. Na ní spolupracuje s řadou regionálních partnerů, například Teplárnou Liberec nebo Technickou univerzitou v Liberci. Cílem je vznik společenství, které má garantovat, aby se komunitní energetika v Liberci v budoucnu mohla adekvátně rozvíjet a růst tak, aby pomohla občanům.

LB/Jana Kodymová