Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec asi získá souhlas, který mu umožní vybudovat druhé napojení zóny Sever. "Sněhulákům" se uleví

11. 04. 2022 | 15:55

Liberec má příslib, že získá souhlasné stanovisko ministerstva dopravy, které mu umožní vybudovat druhé dopravní napojení průmyslové a obchodní zóny Sever. Pomůže zlepšit průjezdnost zóny, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

kruhák3TOP
archivní foto místa zvaného Sněhulák.

Příjezd k průmyslové a obchodní zóně v Růžodole patří k nejrušnějším a hlavně nejkomplikovanějším v Liberci. Vybudováním druhého dopravního napojení se podle náměstka doprava rozředí do více směrů a tím dojde k odlehčení křižovatky, které se přezdívá sněhulák a kterou tvoří tři na sebe navazující kruhové objezdy. Tento dopravní uzel je napojený i na průtah městem a denně tudy projedou tisíce automobilů. Kolony jsou tam na denním pořádku.

O vytvoření druhého napojení severní zóny se v Liberci mluví roky. Radnici se ale navrženou trasu nepodařilo dostat do letos schváleného nového územního plánu kvůli nesouhlasnému stanovisku ministerstva dopravy. "Chtěli po nás, abychom nechali nejprve zpracovat studii, že to má smysl. Tu jsme jim nyní předložili a na základě této studie změnili názor a souhlas nám dají," uvedl Šolc.

Druhé napojení zóny by mělo vést za obchodním centrem Globus k nové čerpací stanici ve Stráži nad Nisou a tam se napojit na průtah městem, který je zároveň silnicí první třídy. Náměstek odhaduje, že realizace začne nejdřív za tři až čtyři roky. Nejprve bude nutné provést změnu územního plánu, což je obvykle roční proces. Náklady na výstavbu odhaduje náměstek minimálně na 100 milionů korun.

čtk