Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec byl v minulosti zmiňován  jako Reychmberg, Reichemberg, Reichenberg, Reichenberk či Riberk i jako Lychberk či Libercum

14. 05. 2022 | 14:34

Jak už jsme informovali, Liberec si zapůjčí kopii archiválie s první písemnou zmínkou o městě a vystaví ji v prostorách historické radnice. Liberec, tehdy jako Reychinberch, je poprvé zmiňován v papežském desátku z roku 1352, tedy před 670 lety.

LBradnicesvátekMML
archivní foto z interiéru liberecké radnice

"Myslím si, že laici to ve valné většině ještě neměli možnost vidět. Originál sem samozřejmě nedostaneme, to možné není. Tak minimálně hezkou kopii z archivu Metropolitní kapituly v Praze, kde ten zápis je archivován, sem přivezeme," řekl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Předpokládá, že ji vystaví v některé z vitrín ve druhém patře radnice.

Dnes je Liberec páté největší město v zemi, před 670 lety to ale byla jen malá zemědělská osada s farním kostelem, která platila dva groše papežských desátků. Odpovídá tomu i jednoduchý zápis v archiválii. "Představte si dva sloupce a každý z těch sloupců má v sobě místopisné jméno nějaké osady či větší obce a v jednom z těch sloupců, zhruba uprostřed, je právě Reychinberch," dodal Langr. Liberec byl v minulosti zmiňován i jako Reychmberg, Reichemberg, Reichenberg, Reichenberk či Riberk i jako Lychberk či Libercum. Původní německý název města zřejmě odkazuje na počáteční osídlení na kopci kolem dnešní radnice, což v překladu asi znamenalo pěkný či bohatý vrch.

Území Liberce bylo osídleno zřejmě už století před první písemnou zmínkou. Nejstarší dochovanou stavbou ve městě je kostel sv. Antonína Velikého v horním centru, některé jeho části byly postaveny už v roce 1579. O čtyři roky později se začal stavět renesanční zámek, z toho ale mnoho původního ale nezůstalo. Nejcennější je kaple, kterou nechala v letech 1604 až 1606 přistavět Kateřina z Redernu. Z obytných domů je nejstarší roubená chalupa z let 1656 až 1658 ve čtvrti Františkov a domky ve Větrné uličce v horním centru, které nesou přízvisko valdštejnské a které jsou z let 1678 až 1681.

čtk