Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec částečně revitalizoval park zvaný Zahrada vzpomínek. Má novou lipovou alej

07. 06. 2022 | 16:20

Liberec částečně revitalizoval park zvaný Zahrada vzpomínek v Budyšínské ulici, kde je i lapidárium náhrobků. Nově vysazená je v parku i centrální lipová alej. Celkové náklady na sadové úpravy, obnovu cestní sítě a restaurování centrálního kříže vyšly na více než 850.000 korun, uvedla pro ČTK mluvčí radnice Jana Kodymová.

parkVzpomínek
Foto z www.liberec.cz

Původní stromy z aleje byly podle dendrologického posudku ve špatném stavu. "Alej byla již ve stadiu rozpadu. Bohužel v minulosti byly koruny neodborně ošetřeny takzvaně na hlavu, což zapříčinilo, že u lip bylo zjištěno mnoho zdravotních problémů," uvedla Kodymová. V aleji bylo původně 15 lip, nově jich tam je deset. Méně jich je tam podle mluvčí proto, že před tím byly lípy vysazené příliš blízko sebe a vzájemně si tak konkurovaly.

Radnice nechala z parku odstranit 22 dřevin, kromě lip i čtyři pyramidální duby, dvě túje a jeden cypřišek. Dalších 16 dřevin arboristé ošetřili a vysadili čtyři duby a 20 břečťanů. Dosazovat se budou ještě trvalky. V celém areálu zahrady se opravily perkové cesty a po restaurování je kříž s Kristem. "V budoucnu nás ještě čeká oprava obvodových zdí a restaurátorský zásah na hrobkách a deponovaných sochařských artefaktech," dodala Kodymová.

Zahrada vzpomínek se nachází na místě déle než půl století nevyužívaného hřbitova. Zchátralý a zanedbaný areál prodělal částečnou obnovu v roce 2011. Revitalizace stála tehdy přes pět milionů korun. Další práce byly spojené s obnovou zanedbaných hrobek dvou známých libereckých rodů Liebiegů a Hübnerů a restaurováním pozdně barokní sochy sv. Petra a Pavla z roku 1761, která patří mezi nejcennější památky v areálu. V Zahradě vzpomínek návštěvníci najdou i zadlážděné upomínky na historii města. V chodníku, který jako meandrující řeka parkem prochází, jsou prvky z četných místních staveb.

čtk