Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce od státu za dlouhý soud související s lyžařským šampionátem z roku 2009 odškodnění

17. 08. 2022 | 16:19

Liberec bude žádat od státu náhradu škody za průtahy v soudním řízení v souvislosti s lyžařským mistrovstvím světa, které město pořádalo v roce 2009. Soud s věřiteli organizačního výboru šampionátu trval skoro 11 let, město chce odškodnění 147.500 korun. Novinářům to dnes řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

MSneumannObjektivyTIT
Pro svět a sport MS 2009 dopadlo dobře, pro Liberec daleko hůře. Soudy dosud neskončily... Foto: archiv

Po organizačním výboru mistrovství světa, hlavně kvůli nízké návštěvnosti, zůstaly dluhy 92 milionů korun. Občanské sdružení "Oprávnění věřitelé MS v klasickém lyžování v Liberci 2009", které zastupovalo dvě desítky firem, se domáhalo u soudu více než 37 milionů korun a úroků. Peníze chtěly po Liberci a Svazu lyžařů, u soudu ale neuspěly. "Samozřejmě i město muselo platit první služby a podobně," uvedl dnes primátor. O náhradu škody od ministerstva spravedlnosti bude město podle něj žádat na základě doporučení svých právníků. "Protože se to tak dlouho táhlo. Takže využijeme drobné možnosti, aby aspoň město z toho něco získalo, nějakou malou záplatu," dodal.

Za chyby při přípravě a pořádání mistrovství světa Liberec dosud jen platil. Největší je sedmnáctimilionová sankce vyměřená finančním úřadem, která souvisí s deseti stavebními akcemi převážně na Ještědu. U některých staveb město nedodrželo technické parametry, například v použitém průměru trubek, rozdílu v délce potrubí či vybudování kratší kanalizační přípojky. Jiný rozměr, než bylo v žádosti o dotaci uvedeno, mělo dvoupatrové parkoviště, místo na ploše 8000 metrů čtverečních se vybudovalo na 2680 metrech čtverečních. V rozporu s dotačními podmínkami u několika staveb po šampionátu zřídilo město zástavní právo při vydávání dluhopisu. Z této pokuty zaplatil Liberec zatím jen zhruba milion. Náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO) dnes řekla, že zbývajících bezmála 16 milionů zřejmě doplatí letos.

Už dříve muselo město zaplatit finančnímu úřadu 3,158 milionu korun kvůli chybám při výstavbě bytů pro šampionát. S městem vedl sedm řízení i antimonopolní úřad (ÚOHS). Pochybení původně našel v šesti z nich, dohromady šlo o 72 zakázek a celková pokuta byla 6,55 milionu korun. Soud však většinu těchto pokut zrušil a některé případy vrátil ÚOHS. Podle databáze ČTK na pokutách v řízení s antimonopolním úřadem nakonec Liberec zaplatil 110.000 korun.

čtk