Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce parkovací kapacitu u Hokejky zvýšit i zjednosměrněním některých ulic

21. 07. 2021 | 16:59

Liberec plánuje, že nedostatečnou parkovací kapacitu u bytového domu zvaného Hokejka na sídlišti v Ruprechticích zvýší rozšířením současných parkovišť i přeměnou některých ulic na jednosměrné. U největšího panelového domu ve městě by tak mohlo přibýt oficiálně až 500 míst. Fakticky to ale podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) bude méně, neboť opatření zlegalizuje i parkování na místech, kde je to nyní v rozporu s pravidly.

parking tráva-4375072 1280
Ilustrační foto

"Takže nemohou říci úplně načisto, že vznikne nových 500 míst, ale můžu si určitě troufnout říci, že vznikne nových třeba do 100 míst a ty ostatní budou organizovány tak, aby lidé parkovali v souladu s legislativou," řekl Šolc novinářům.

Úpravy radnice plánuje pro část Ruprechtic vymezenou ulicemi Vrchlického, Hlávkova a Na Pískovně, kde je skoro 2000 bytů. Z toho ve dvakrát zalomeném jedenáctipodlažním domě Hokejka o délce 380 metrů je bytů téměř 600. Míst k parkování je v této oblasti ale jen asi 1000, z toho zhruba 750 venkovních. Dalších 250 až 350 aut podle dřívějšího průzkumu radnice stojí v noci na místech, kde by neměla být odstavená.

Tím, že by některé ulice byly jednosměrné, by mohly oficiálně přibýt stovky parkovacích míst. Šolc uvedl, že o změnu dopravního režimu město požádá ještě letos. Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) zmínil nedávnou zkušenost se zjednosměrněním jedné ulice ve Starém Harcově, povolovací proces tam trval zhruba půl roku. "Takže věřím, že do půl roku by se to mohlo povést," dodal primátor. V plánu pro Hokejku je i rozšíření parkoviště za tímto bytovým domem u Hlávkovy ulice, kde je nyní 100 míst k parkování.

Problémy s parkováním jsou i na dalších sídlištích v Liberci, chybějí stovky míst. Město podle Šolce připravuje zlepšení například pro Jáchymovskou ulici na sídlišti ve Františkově, Ječnou na Aloisině Výšině či Dobiášovu v Rochlici. Na sídlišti Broumovská se počítá s výstavbou parkoviště s 26 místy a v centrální části Ruprechtic - v oblasti ohraničené ulicemi Konopná, Třešňová a Rychtářská - s vybudováním desítek parkovacích míst.

čtk