Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec dnes symbolicky navrátil občanství 13 obětem holokaustu. Jejich potomci při přebírání ocenění neskrývali dojetí

21. 10. 2024 | 18:50

Liberec dnes symbolicky navrátil občanství 13 obětem holokaustu. Za většinu z nich ho v obřadní síni radnice převzali jejich potomci, mezi nimi byla také americká diplomatka Susan Bendová, člen Výboru pro udělování Nobelových cen Thomas Perlmann ze Švédska či česká herečka Hana Frejková.

holocaustPoděkování
Slavnostnímu udělení symbolického čestného občanství statutárního města Liberec libereckým obětem holocaustu in memoriam patřilo liberecké pondělní odpoledne. Nejprve se uskutečnilo slavnostní odhalení pamětních kamenů zvaných Stolpersteiny před vilou na Jablonecké ulici, kde pobývala rodina Goltzova. Foto z FB Liberecký kraj

Symbolické čestné občanství obětem holokaustu udělilo město poprvé, řekl ČTK náměstek primátora Liberce Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj), který ocenění předával.

"My dnes symbolicky navracíme občanství města lidem, kteří o něj přišli na základě norimberských zákonů," uvedl Langr. Ze 771 libereckých mužů, žen a dětí označených nacisty za Židy jich přežilo druhou světovou válku pouze 55.

Za symbolické označil náměstek i to, že čestné občanství převzali potomci obětí. "Zatímco my dosud uctívali jenom ty mrtvé a připomínali si ty vraždy, tak toto je trošku povýšeno na vyšší úroveň. Můžeme s žijícími pracovat na společné budoucnosti. A je škoda, že nás to jako město nenapadlo třeba už před 30 lety. Ale jsem moc rád, že to přišlo alespoň teď a že v tom třeba budou další generace politiků pokračovat," dodal náměstek.

Foto z FB Liberecký kraj

Impulz pro symbolické navrácení občanství vzešel od historičky Kateřiny Portmann z katedry historie liberecké univerzity, která dlouhodobě vede výzkum zaměřený na osudy libereckých obětí holokaustu. "Během toho výzkumu, když jsem četla studentské texty, nějakým způsobem jsme je přepracovávali do podoby publikace a já potkávala jejich potomky (obětí), tak mi to přišlo strašně líto. Že by Liberec měl trošku odčinit to, co se jim stalo. A to symbolické čestné navrácení občanství je aktem, který je vrací zpátky do veřejného prostoru, Dává jim uznání a doufám, že i ti potomci se tady pak budou trošičku cítit jako doma a budou třeba k tomu městu, které si to podle mě také zaslouží, mít nějaký určitý vztah," uvedla Portmann.

Potomci obětí holokaustu dnes při přebírání ocenění neskrývali dojetí. "Většinou toho mám hodně co říci, dnes nemám slov," řekla Bendová, která se nikdy nesetkala se svými prarodiči z Liberce zavražděnými nacisty. "Jsem Češka, jsem Američanka, jsem Židovka. A mám syna, který je tímto vším," dodala.

Symbolické čestné občanství in memoriam dnes Liberec udělil Robertovi a Else Bendovým, Siegfriedovi a Klare Freundovým, Arthurovi Neustadtelovi, Elise Perlmannové, Ottovi, Anně a Otovi Friedrichovi Goltzovým a Jaroslavovi, Blance, Karlovi a Heřmanovi Rosenbachovým. "Ty rodiny jsou z řad intelektuální elity, společenské elity, kulturní elity, hospodářské elity předválečného Liberce. Ne všichni se identifikovali sami jako Židé. Třeba Goltzovi byli němečtí katolíci, ale norimberské zákony je za Židy označily," dodala Portmann. Lidem, kterým dnes město symbolicky navrátilo občanství, se kolektiv autorů pod jejím vedením věnoval v knize Návrat domů.

čtk