Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec kvůli pandemii loni výrazně omezil investice, hospodaření tak skončilo přebytkem

18. 06. 2021 | 15:33

Liberec kvůli pandemii koronaviru loni výrazně omezil investice. Rozpočet, který město původně plánovalo se schodkem přes 130 milionů, tak skončil v přebytku více než 336 milionů korun. Příjmy stotisícového města přesáhly 2,625 miliardy a byly o 107 milionů vyšší než o rok dříve. Naopak výdaje byly v meziročním srovnání o 315 milionů nižší, loni radnice vydala bezmála 2,290 miliardy korun. Vyplývá to ze závěrečného účtu, který radnice zveřejnila na svém webu.

LiBereC mad pros18 02
Foto: Mad

Na běžných účtech města bylo loni na konci prosince přes 446 milionů, na začátku roku necelých 110 milionů. "V porovnání s rokem 2019 byl tento přebytek mnohem vyšší, ale daní za tento přebytek byly zejména nerealizované zakázky," píše se v závěrečném účtu. Radnice pátého největšího města loni investovala zhruba polovinu toho co o rok dříve. V roce 2020 přesáhly kapitálové výdaje 236 milionů, o rok dříve byly skoro za 460 milionů. V meziročním srovnání podíl investic na celkových výdajích klesl ze 17,6 na 10,3 procenta.

Radnice loni šetřila zejména kvůli obavám z dopadů koronavirové pandemie. "Opravdu jsme uspořili poměrně dost, protože jsme nevěděli, jak ten rok dopadne," řekl novinářům primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Liberec loni na sdílených daních získal 1,931 miliardy korun, což bylo o zhruba 22 milionů méně než v roce 2019. V důsledku vládních protikoronavirových opatření se radnice obávala ještě většího propadu, pomohl ale takzvaný kompenzační bonus, díky němuž Liberec mimořádně získal od státu 120 milionů korun.

Loňský přebytek už radnice částečně zapojila do letošního rozpočtu a v navrženém dalším rozpočtovém opatření se počítá se včleněním dalších více než 220 milionů. Pokud toto opatření zastupitelé schválí, na 45 milionů korun se zvýší rezerva města. Na běžnou údržbu silnic a chodníků se počítá s přidáním 11 milionů kvůli vysokým nákladům za zimní údržbu, která byla dvakrát dražší než předchozí zimu a stála 43,5 milionu korun. O pět na 15 milionů by měla stoupnout suma vyčleněná na celoplošné opravy silnic. "A deseti miliony doplníme také rozpočet dopravního podniku na opravy vozového parku," dodal Zámečník. Podle něj chtějí také navýšit rozpočty jednotlivých radničních odborů.

čtk