Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec neuspěl. Finalisty soutěže o hlavní město kultury jsou Broumov a České Budějovice

14. 10. 2022 | 14:32

Finalisty soutěže o Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK) se dnes stala města Broumov na Náchodsku a České Budějovice. Na tiskové konferenci v Praze to dnes oznámila předsedkyně mezinárodní poroty EHMK Else Christensen-Redzepovicová. Za českou stranu byly přihlášeny ještě Brno a Liberec. O držiteli titulu EHMK 2028 se rozhodne příští rok.

kytkyLB1
archivní ilustrační foto

Titul Evropské hlavní město kultury každoročně propůjčuje Evropská unie, pro města je to příležitost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Pro dané město to kromě jiného znamená příliv turistů, a tudíž i velký kulturní a sociálně-ekonomický přínos.

Akce Evropské hlavní město kultury je iniciativou Evropské unie, jejímž cílem je zdůraznit bohatství a rozmanitost evropských kultur, jejich společné aspekty i tradice. Podle pořadatelů chce také poukázat na to, že Evropa byla centrem bohatého a rozmanitého uměleckého rozvoje a evropská města hrála významnou úlohu při tvorbě a šíření kultury.

"Jsme samozřejmě zklamáni. Máme za sebou tři roky práce a věřili jsme, že šanci dostanou všechna čtyři kandidátská města, nicméně jury rozhodla tak, jak rozhodla," uvedl dnes náměstek primátora pro školství v Liberci Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Doplnil, že detaily rozhodnutí a zprávu o silných a slabých stránkách projektu Liberec dostane do dvou měsíců. "Strategie kultury na léta 2022 a 2029 pořád platí a cíle, které jsou v ní nastavené, samozřejmě budeme plnit tak jako tak. To EHMK mohl být nástroj, jak to vše zintenzivnit a urychlit," dodal.

Pro každý rok jsou vybrané dva členské státy, v roce 2028 to bude Česká republika a Francie. Za více než 35 let titul získala dvě česká města, v roce 2000 Praha a o 15 let později Plzeň.

čtk