Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec od července zlevní celodenní parkování v okolí zoologické zahrady z 200 na 150 korun

20. 06. 2024 | 15:22

Liberec od července zlevní celodenní parkování na městských parkovištích v okolí zoologické zahrady z 200 na 150 korun. Cenu radnice sníží po půl roce od zdražení na základě žádosti zoo a jejího zřizovatele, což je Liberecký kraj. Mluvčí zoo Barbara Tesařová dnes ČTK řekla, že parkovné v okolí zahrady patřilo ve srovnání s jinými zoo k nejdražším v zemi.

ZOO novyVchodMad
Foto: Mad

"Dělali jsme si průzkum a takto se dostaneme na srovnatelnou úroveň s jinými zoo," dodala Tesařová.

Městská parkoviště v okolí zoo patři do takzvané hnědé zóny, která zahrnuje ulice Lesní, Alšova, Fibichova a Riegrova. Ještě loni v ní motoristé platili 50 korun, pokud nechali auto odstavené do čtyř hodin, což pro návštěvu zoo stačilo. Jinak hodinová sazba pro tuto zónu byla 30 korun. Od letošního roku radnice cenu za hodinu stání zvedla na 50 korun a místo čtyřhodinové sazby zavedla celodenní parkování za 200 korun.

Vchod do zoo, foto: MadSnížení ceny od července se týká jen celodenního parkování. "Je potřeba vnímat to, že Liberecký kraj, město Liberec i zoologická zahrada jsou důležitými partnery v území. A když vás takto důležitý partner o něco požádá, a my nemáme důvod tomu nevyjít vstříc, tak jsme se dohodli," řekl náměstek primátora Liberce Jiří Šolc (za ANO).

Zoo, foto: Artur IrmaLiberecká zoo provozuje asi 50 metrů od vstupu do zahrady parkoviště pro zhruba 80 aut, které je v točně tramvajové zastávky a které je pro dlouhodobější stání levnější než městská parkoviště v hnědé zóně. Poplatek je 100 korun za šest hodin stání. Parkovné tam vybírá zoo každý den o letních prázdninách a o víkendech v květnu, červnu, září a říjnu. Jinak tam mohou stát návštěvníci zahrady bezplatně. Podle Tesařové ale toto parkoviště budou provozovat zřejmě už jen rok. "Vyprší nám nájemní smlouva," řekla. Točna patří dopravnímu podniku a podle Tesařové to zatím vypadá, že smlouvu s nimi dopravce neprodlouží a parkoviště bude provozovat sám.

Zoo, foto: Artur Irmačtk