Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec opraví schodiště radnice a odstraní nesoulad u schodu s Havlovým citátem. Vyčlenil na to 3,3 milionu Kč

04. 02. 2023 | 11:46

Památkově chráněné schodiště u hlavního vstupu historické budovy radnice v Liberci čeká kompletní rekonstrukce. Její součástí bude i odstranění kritizovaného barevného a tvarového nesouladu, který vytváří novodobý žulový schod s Havlovým citátem.

LBtopliberec radnice mad
archivní ilustrační foto

Liberec nyní hledá firmu, která obnovu schodiště provede. Bude na to mít čtyři měsíce. Maximální cenu pro tuto zakázku stanovilo město na 3,3 milionu korun bez daně, vyplývá z údajů ve věstníku veřejných zakázek.

"Je to o přeložení schodiště před radnicí, srovnání a vyrovnání jednotlivých schodnic a zároveň výměně žulového kamene s tím nápisem za železnobrodskou žulu, z které jsou údajně i všechny ostatní schody. Tak, aby to i barevně bylo všechno v souladu," dodal náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Bohatě zdobená liberecká radnice patří k nejcennějším památkám ve stotisícovém městě, stojí na náměstí Dr. E. Beneše. Postavená byla v letech 1887 až 1893, kamenné schodiště se vstupním portálem je z roku 1892. Jediným novodobým prvkem v něm je schod zasazený v listopadu 2019, ke 30. výročí sametové revoluce. Na čelní straně schodu je Havlův citát: "Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí" a z boku poděkování: "Všem, kteří se v listopadu 1989 vzepřeli totalitě". Zatímco ale ostatní schody jsou s největší pravděpodobností z železnobrodské žuly, tento je z liberecké. Barevně se tak odlišuje a nezapadá ani do celkové kompozice schodiště, což kritizovali i památkáři. Ze schodiště bude tento schod odstraněn a navrátí se tam původní, který bude ale nově doplněný o Havlův citát.

čtk