Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec pozemky do developerského projektu nevloží, bude hledat jiné řešení. Opozice by stavěla sama. Teoreticky

01. 04. 2022 | 16:48

Liberec své pozemky v Dolním Hanychově určené pro bytovou výstavbu zatím do žádného developerského projektu nevloží. Zamýšlený záměr, že by výměnou za to získala radnice jen pár bytů, nemá podporu většiny zastupitelů stotisícového města. Považují to za nedostatečné. Podle opozice by páté největší město v zemi mělo byty postavit samo.

Krajský Liberec má ve svém vlastnictvím jen zhruba 1200 bytů a navíc většina z nich je určená pro sociální bydlení. To, že Liberec byty nemá a potřebuje, říká i náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová (ANO). Jaký způsob radnice při jejich výstavbě na svých pozemcích nakonec zvolí, je ale podle ní na zastupitelích. "Jako město bychom byty dokázali postavit, stavíme sociální byty. Ale má být město developer? Má to dělat? Bude mít na to cash flow? Je otázka, zda jít touto cestou, to si musí říci zastupitelé. A dokud nebudu mít mandát, tak to dělat nebudu," řekla dnes ČTK.

Náměstkyně chce jít spíše cestou spolupráce s developery. "Budeme muset projednat obecně nějaká pravidla, jak spolupracovat s developery v území, tak aby to bylo konsensuálně přijatelné," dodala náměstkyně.

Město má v Tálínské ulici bezmála hektarový pozemek, na kterém by podle studie mohlo být skoro 100 bytů v třípatrových domech. Náměstek Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) v záměru, který předložil zastupitelům, počítal s tím, že by radnice pozemky vložila do developerského projektu a na oplátku za ně by město získalo několik postavených bytů.

To ale opozičním zastupitelům přijde málo. Nejhlasitější z nich dokonce míní, že by se radnici vyplatilo postavit domy a byty samo a prodávat si je ve vlastní režii, pokud by si je nenechalo pro sociální účely. Když ale opoziční Změna byla ve vedení města, žádné byty nestavěla a ani jí to nikdy nenapadlo. To přišlo až v době, kdy se o tom dá jen hovořit, ne se starat.

lo, čtk