Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec rozdělí v participativním rozpočtu osm milionů. O tom, co se zrealizuje, rozhodne hlasování

16. 03. 2023 | 18:44

Liberec potřetí umožní lidem, aby v participativním rozpočtu navrhli vlastní projekty na zvelebení okolí a následně rozhodli hlasováním o tom, které se uskuteční. Letos chce na to město vyčlenit podle náměstka primátora Jana Hrušky (Piráti) osm milionů korun. V obou předchozích ročnících radnice rozdělovala po pěti milionech.

kouoáníDeti3
ilustrační foto

"Další novinkou je to, že lidé budou moci přihlašovat nápady v maximální hodnotě do dvou milionů, v minulosti to byl jenom milion," řekl Hruška novinářům.

Pravidla pro letošní ročník participativního rozpočtu budou zastupitelé schvalovat na konci března. V návrhu, který schválili radní města, se počítá s vypsáním tří kategorií. V první by měly být projekty do 400.000 korun, ve druhé do milionu a ve třetí do dvou milionů. Pokud pravidla zastupitelé schválí už tento měsíc, projekty budou moci lidé přihlašovat od dubna do června a o jejich výběru rozhodnou hlasováním na podzim.

V prvním ročníku participativního rozpočtu ve stotisícovém Liberci v roce 2020 uspělo z 29 přihlášených projektů 12, loni ze 40 projektů uspělo 11. O jejich výběru rozhodlo loni v hlasování 3739 lidí, což bylo 317 více než v prvním ročníku. V obou ročnících největší podporu získalo pokračování revitalizace Lesního koupaliště.

Loni z velkých projektů od 200.000 Kč do jednoho milionu uspělo také oživení břehu řeky Nisy naproti fotbalovému stadionu, vybudování multifunkčního hřiště na Spáleništi v Horním Hanychově a vybudování chybějícího chodníku v Machníně. Z malých projektů to byl návrat Pekárkovy prvorepublikové sochy Mír před vlakové nádraží, kultivace prostoru před kinem Varšava, ZŠ 5. května a ve Fügnerově ulici, doplnění herních prvků do parčíku v Ostašově a na dětské hřiště ve Wintrově ulici a také vybudování jednoho přírodního hřiště.

čtk