Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec smění s krajem pozemky kvůli stavbě heliportu. Změna šokovala názorem, že se provoz záchranky města netýká

05. 09. 2019 | 20:07

AKTUALIZOVÁNO: Liberečtí zastupitelé dnes jen těsnou většinou schválili směnu pozemků s Libereckým krajem, která umožní kraji výstavbu heliportu na městském letišti. Podle opozice je směna pro Liberec nevýhodná, nehlasovala pro ni ani část koalice. V 39členném zastupitelstvu směnu podpořilo 21 zastupitelů, koalice má 31 hlasů.

helicoptershow2015 (1)
ilustrační foto Artur Irma

Liberec na kraj převede pozemek na letišti, asi 3700 metrů čtverečních v účetní hodnotě téměř 1,8 milionu korun. Na oplátku získá komplex zahrádek nedaleko domova seniorů na Františkově, zhruba 1000 metrů čtverečních v ceně asi o milion korun nižší. Opozici právě vadilo, že směna je bez doplatku. "Možná by to bylo vhodné ve chvíli, kdyby finančně na tom byl kraj špatně a město dobře, situace je ale opačná," uvedl opoziční zastupitel Jan Korytář (Změna pro Liberec). Jeho stranický kolega Josef Šedlbauer poukázal i na to, že směna není vyvážená. Podle něj je pozemek na letišti strategický a obdobný měl kraj nabídnout i městu, zahrádky za ně nepovažuje. "Není to nic, co by město nutně potřebovalo," dodal.

Městská koalice podle náměstka primátora Jiřího Němečka (ANO) směnu vnímá jako podporu výstavby heliportu. "Bereme to jako vklad do toho projektu, nechtěli jsme na tom profitovat," dodal.

Následně přítomné šokoval svým názorem zastupitel Felcman ze ZPL, když provoz záchranné služby označil za výhradně krajskou záležitost, po níž Liberci nic není a neměl by se tudíž nijak podílet na jejím financování, a to jakoukoliv úlevou. S tím se ale většina v zastuptelstvu neztotožnila.

Záchranná služba má základnu na letišti od roku 1993. Současný heliport ale neumožňuje přistávání vrtulníků v noci, je to jediné stanoviště v zemi bez možnosti nočního provozu. Za tmy mohou vrtulníky přistát v Liberci jen v areálu nemocnice, kde je přistávací plocha osvětlená. Nemohou tam ale zůstat a zatím se nemají kam vrátit. Výstavba heliportu na jiném místě letiště by měla stát 6,8 milionu korun, z toho pět milionů zaplatí kraj. Stavbu chce zahájit letos na podzim a dokončit do léta příštího roku. Nově vzniklá přistávací plocha bude mít již vyhovující osvětlení a další technické parametry, které umožní vrtulníkům přistát i za zhoršené viditelnosti a v noci. Heliport bude na ploše 16 krát 16 metrů a kolem něj bude devítimetrové bezpečnostní ochranné pásmo.

První poprázdninové jednání zastupitelstva přineslo očekávaný gejzír trapnosti a exhibici opozičních zastupitelů, kteří naštěstí neúspěšně torpédovali řadu projednávaných bodů. J. Baxa (LOL) například chtěl, aby developerům, kteří chtějí v krajském městě rozhýbat bytovou výstavbu, přibyla povinnost přispívat fixní částkou za zastavěný metr na občanskou vybavenost, kterou budou budoucí obyvatelé bytů potřebovat. Náměstek primátora Jiří Šolc kontroval, že takové "inkaso" se následně promítne jedině do ceny bytů, protože developer jinou možnost, jak peníze získat zpět, nemá. Se ztrátou v Liberci nikdo byty stavět nebude.

J. Korytář ze Změny tradičně kritizoval tajemníka a některé úředníky a vyzval primátora k personální obměně nebo alespoň finančnímu postihu. Korytář tajemníka veřejně napadá, ve snaze oslabit primátora, pravidelně, byť ví, že se nemůže bránit. To jeho úřadu nepřísluší. Například nynějšímu tajemníkovi vyčítá chybně prezentovaný administrativní úkon z roku 2015, tedy z doby, kdy na pozici vůbec nebyl. Faktem je, že současný tajemník do fukce nastoupil v době, kdy Liberci vládla nefunkční koalice Změny a bývalého ANO a byl do funkce vybrán právě těmito partajemi.

čtk, uba