Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec vybuduje v horním centru města veřejné toalety, stát to bude přes 2,5 milionu

14. 05. 2024 | 12:22

Samočisticí veřejné toalety zřejmě přibudou příští rok na Sokolovském náměstí v Liberci. Půjde o první v horním centru stotisícového města, které budou v nepřetržitém provozu. Radnice náklady na jejich vybudování odhaduje na více než 2,5 milionu korun bez daně.

WCSokolakFBJandourek
Foto - zdroj: FB náměstka primátora J. Janďourka

"Chceme vybudovat toaletu, která bude samočisticí, odpovídající 21. století a všem hygienickým standardům. Zároveň bude bezbariérová," řekl novinářům náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

Radnice zatím vybrala firmu, která letos za více než půl milionu vybuduje vodovodní, kanalizační a elektro přípojku. V nejbližších dnech se chystá také vypsat dvoumilionovou zakázku na dodání a zprovoznění toalet. "Je to samozřejmě nějaké zařízení, které se dodává komplet. Nebuduje se to po stavební stránce, ale přiveze se buňka, která se opláští. Takže budeme soutěžit dodavatele, kteří umějí dodat tuto technologii," dodal náměstek.

O potřebě zřídit veřejné toalety v centru Liberce mluví vedení radnice minimálně posledních pět let. Aktuálně mohou obyvatelé města a turisté využít veřejných toalet na vlakovém a autobusovém nádraží, v dolním centru na terminálu MHD ve Fügnerově ulici a v horním centru v budově radnice, když jsou úřední hodiny. Zajít mohou i do několika restaurací označených speciální samolepkou. Radnice k tomu už dříve vyzvala zhruba 40 provozovatelů, kterým odpustila placení poplatku za umístění předzahrádek jejich podniků na pozemcích města. Velký zájem to ale mezi nimi nevzbudilo. "Zareagovalo na to nálepkou pouze šest," dodal primátor Jaroslav Zámečník (SLK).

čtk