Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec výstavu k sametové revoluci věnoval Karlu Krylovi

15. 11. 2019 | 16:31

Liberec výstavu k 30 letům sametové revoluce věnoval Karlu Krylovi. Písničkář 6. prosince 1989 vystoupil v Liberci v tehdejším pavilonu A výstaviště a koncert zachytil fotograf Milan Drahoňovský. Kromě jeho fotografií z koncertu jsou na výstavě v Malé výstavní síni i Krylovy grafiky a citáty psané přímo jím nebo s ním spojené, řekla dnes ČTK kurátorka výstavy Jitka Mrázková.

Kryl (2)
archivní foto

Drahoňovský byl před 30 lety fotografem libereckého občasníku Vpřed. "Noviny jsme měli ovládnuté s mladšími kolegy, díky tomu to tady dnes může vše být," řekl dnes ČTK devětapadesátiletý Drahoňovský. Fotografie z Krylova koncertu v ucelené podobě ještě vystavené neměl.

Koncert před 30 lety byl i pro Drahoňovského obrovský zážitek. "Bylo to něco neskutečného, že se člověk mohl zúčastnit koncertu Karla Kryla, kterého jsme zbožňovali," uvedl. Sál pavilonu výstaviště byl podle něj před 30 lety zcela zaplněný. "Byla úžasná atmosféra. Doteď, když se potkám s lidmi, kteří se toho zúčastnili, tak je to jeden z nejsilnějších zážitků nejen revoluce, ale i života," dodal fotograf.

Foto: Milan Drahoňovský

Mrázková považuje za úžasné i Krylovy linoryty, zapůjčené jsou do Liberce z městské galerie ve Vysokém Mýtě. "Myslím, že nikde jinde kromě této galerie vystavené nebyly," uvedla. Na jedné stěně liberecké galerie je 22 Krylových linorytů z kolekce nazvané Ráj srdce. Pod nimi jsou různé Krylovy citáty, například "Sametová - nebo revoluce. Obojí dost dobře nejde" nebo "Strana, která získá příliš mnoho moci, ji automaticky zneužívá ve svůj prospěch". Na druhé straně galerie jsou zase citáty o Krylovi, třeba Jiřího Mrvy: "Dodnes mnozí ani netuší, kolika lidem nezištně pomohl, materiálně, finančně, morálně ... Nikdy se tím nechlubil a na to téma nerad mluvil." Je tam i citát nedávno zesnulé herečky Vlasty Chramostové: "Spojilo se nespojitelné. Dobrý politický tah skrýval předzvěst nové doby, která bude přát Gottům, ne Krylům". Výstava potrvá do 5. ledna.

čtk

Foto: Milan Drahoňovský